Вторник, 25 Яну 2022
    
Бизнес Общество

Първи проверки за зелените сертификати в Бургас: Клиентите -изрядни, персоналът на заведения с антиваксърски настроения

  26.10.2021 14:20  
Първи проверки за зелените сертификати в Бургас: Клиентите -изрядни, персоналът на заведения с антиваксърски настроения

Бармани, сервитьори и рецепционисти във фитнеси: Ще продължат да ходят с антигенни тестове, докато издържат финансово

Зеленият сертификат не отменя носенето на маски, казват проверяващите

Силвия ШАТЪРОВА

Първи проверки направиха органите на РЗИ и БАБХ съвместно с полицията днес по бургаски завадения и фитнеси.
Във фитнес зала  на улица“ Пробуда“ персоналът бе с изрядни доументи, със зелен сертификат с антигенен тест след преболедувал ковид. В ранния час сутринта в спортната зала имаше само един посететил. Жената на  рацепцията казва, че след влизането на новите мерки рязко е спаднала посещаемостта. Посетителят Алекс също бе проверен и той бе с антигенен тест за преминал ковид, проверяващите сравниха сертификатите с лични документи.

 

На проверката се озова и собственикът, органите не откриха нищо нередно, но пък му направиха предписание за изхвърлени отпадъци пред входа.

Подобна е ситуацията в известен тузарски фитнес в търговски център. Единствен посетител е с документ след ваксинация. Рецепционистката е с антигенен тест и не желае да се ваксинира. Обектът е спазил всички нови правила.

В кафе в центъра на града, известно с това, че се посещава главно от пушачи, клиентите до един показаха с охота и без проблем сертификатите си на проверащите. Персоналът твърди, че изисква документи и връща тези, които нямат такива, дали е така, разчитаме на отговорността и думата им. В други заведения репортерска проверка показа, че не се изискват сертификати. Персоналът твърди, че не е оторизиран да ги изисква.

 

Барман и сервитьорка засега ходят с антигенни тестове на работа и заявяват , че категорично няма да се ваксинират. На въпрос „Защо?“, отговарят: „Защото не знаем какво има във ваксините“. Убедени са, че ще продължат да си правят тестове, докато издържат.

„Не и няма да го направя, не желая и никой не може да ме накара, това е глупост, не е доказано, че действа и няма как да я сложа“, заявява Плавен Манев-барман, сервитьорката до него и тя го подкрепя. Двамата дават по десет лева за тест, но пък искат държавата да поеме теста и той да е безплатен.

Повечето от клиените приемат мерките, не се против тях.

Надежда и Николина сядат за сутрешно кафе, показват сертификати на проверяващите. Други клиенти по думите на персонала са се отказали от удоволствието да пият кафе.

Възрастни мъже си пият сутрешното кафе, имат документи, прекарали са ковид, а едният дори е и ваксиниран. Казват, че се чувстват по-сигурни с новите мерки.

Оправни пенсионери в Меден рудник обаче няма да се лишат от кафето с приятелки и вече бързат да си извадят сертификатите, който им изискват.

Първите проверки бяха още в понеделник, проверявани е магазин „Джъмбо“, където не са открити нарушения.

„Една от заблудите е, че след като имаш сертификат, не трябва да носиш маска на закрито. Маските остават“, заяви шефът на РЗИ.д-р Георги Паздеров.

Днес продължават проверките по пазари, молове, търговски площи под 300 кв.

Инспекцията по труда е започнала проверки по предприятия , където се изисква зелен сертификат.

 

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Евелина Пулева, УС на БРТК: Проблемите трябва да се решават комплексно, а не на парче
  26.10.2021 17:10      

Дона МИТЕВА Туроператорите излязоха на протест в столицата, заради липсата на средства от