Четвъртък, 20 Яну 2022
    
Общество

Двата бургаски университета преминаха на онлайн обучение

  21.10.2021 13:04  
Двата бургаски университета преминаха на онлайн обучение
проф. М Миткова /вляво/ и проф. Галя Христозова /вдясно/
  колаж

Дона МИТЕВА

В изпълнение на новите ковид-мерки двата бургаски университета - Бургаския свободен университет и държавния „Проф. д-р Асен Златаров“ опустяха.

„От днес прекратихме присъственото обучение. Сесията ще я организираме след време, в зависимост от действащата в съответния момент заповед. Готови сме и за онлайн изпити.

В сградата в момента сме само преподаватели и служители. Ние се ваксинирахме масово - над 90%“, коментира проф. дпн Галя Христозова, ректор на БСУ

Това е според точка 6 от Заповедта на здравния министър, където пише, че се прекратява присъственото обучение в университетите.

Проф. д-р инж. хим. Магдалена Миткова, ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ също потвърди, че са преминали на дистанционно обучение. „Колегите имат опит и без сътресения преминаха онлайн, има обаче една точка в заповедта, която гласи, че ако преподавател и студенти са със „зелени сертификати“, могат да продължат присъствено практическите занятия. Студентите медици, които в момента учат костната система – има такава зала с кости – всички те са със „зелен сертификат“ и в момента ползват залата“.

По отношение на другите студенти  в университета се знае, че принципно е нисък процентът на ваксинирани. В разговор със студент, пожелал анонимност, стана ясно това.

„Отношението ни към ваксинацията е отрицателно. Нито един от колегите около мен не иска да си бие ваксина, за да получи „зелен сертификат“. Включително и аз, докато евентуално не стане задължително и вече сме принудени и нямаме избор.

Мотивите ни са това, че на всеки от нас предстои в бъдеще да стане родител. А доста често се чува вече, че ваксината повлиява на това. Всеки по някакъв начин се страхува от ваксините и от това, да не би те да му причинят необратими последици. Друг мотив е това, че ние имаме права и искаме да имаме свобода на избора. Искаме да можем да работим, без да сме задължени да имаме тези сертификати и да се страхуваме за последиците, поради неясния състав на ваксините“.

Що се касае за изпитите, проф. Миткова е категорична, че една част ще се провеждат онлайн, но има и такива, които няма как да се направят от дистанция. При разговор с преподавател от университета се стига до компромисен вариант, ако се наложи. В деня на изпита, ако се появят студенти със „зелен сертификат“, ще бъдат изпитани от преподавателя, ако и той има такъв. За останалите, които нямат сертификат – когато дойде по-добро време. „Ние не насилваме студентите – това си е личен избор“, подчертава професорката.

„Официално при ваксинирането на двата транша, които организирахме, около 25% от преподавателите са ваксинирани. Целият персонал в ректората, всички мои заместници сме ваксинирани и сме по работните си места“, казва проф. Миткова. Счетоводството също са на работа.

Няма как да се изискват сертификатите от преподаватели и студенти, подчертава професор Миткова, защото всичко е въпрос на личен избор. „Питам се как ще проконтролирам наличието на въпросните сертификати. Кого ще поставим на вратите – ние нямаме тези правомощия. Трябва служители от РЗИ да стоят на пет–шест врати при нас в университета. Ами те нямат толкова хора“, заключава проф. Миткова.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Зам.-здравен министър: До 4 седмици учителите и държавните служители също със зелен сертификат
  21.10.2021 08:27      

Има идея да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират, обясни д-р Петров „До