Четвъртък, 13 Яну 2022
    
Бургас Созопол

Дъждовете „изядоха“ наполовина два плажа

  14.10.2021 14:08  
Дъждовете „изядоха“ наполовина два плажа

Концесионерите изправени пред проблем с възстановяването им

 

Георги РУСИНОВ

 

Два плажа по Южното Черноморие бяха поразени от дъжда и бурята през изминалите дни. Това са бургаският „Крайморие“ и созополският „Харманите“. Концесионерите им обаче са изправени пред Параграф 22 и трудно ще разрешат въпросителните около възстановяването им.

В Крайморие пораженията първоначално са от бурното море цяла седмица, а впоследствие и от силния дъжд, продължил близо 24 часа.

„В момента половината плаж от северната част го няма. Кал, без пясък. Отдолу глина, камъни. Свлекли са се над 2500 кубика пясък. Това не е в разливната част. Там е нормално зимата морето да взима пясък. Това е по широчината на целия бряг, който на места достига до 27 метра. На около 17-18 метра широчина и 260 метра дължина няма пясък. В момента той е пред входа на лодкостоянката, затапил е част от входа и вече влиза в нея. Уведомил съм всички възможни институции. Топката е в техни ръце“, каза Николай Димитров, концесионер на плаж „Крайморие“.

Проблемът идва от това, че по договор той е задължен да възстанови изчезналия пясък. Въпросът е как?

„Откъде да го взема този пясък? Аз трябва да вкарам машини, които да разнесат пясъка, който ще се изкара от водата пред лодкостоянката. На мен това ще ми коства над 25 000 лева. Лошото е, че няма наредба, по която аз да работя спокойно. Във всеки един момент, всеки един, който види машини на плажа и сигнализира някоя институция, те ще дойдат на проверка и може и да ме глобят. РИОСВ-Бургас казаха, че нямат отношение към този казус, защото плажът не бил в защитена територия. И друг път съм питал как да възстановя пясък, да ми дадат указания. Нищо. Параграф 22 – аз съм задължен да възстановя плажа, а нямам указания как“, обясни той.

Димитров многократно през годините повдига тези въпроси пред Министерство на туризма. Сега отново с колегите си от Асоциацията на стопаните на морски плажове ще входират писмо с искане за среща и изработване на работещи правила, за да е ясно кое кога и как се прави.

 

Дигите можеха да стопират изчезването на част от ивиците

 

Пред подобни проблеми е изправен и колегата му Кирил Спасов, концесионер на плаж „Харманите“ в Созопол.

„Тези дни имахме същия проблем като през пролетта. Тук има един много сериозен проблем с дъждовния колектор, който е отведен на плажа. При всеки по-голям дъжд целият водосбор от местността над стадиона е заустен по някакъв начин и всичко се излива на плажа“, посочи той.

Пораженията при него след обилните дъждове също са катастрофални. Според него Министерство на туризма бяга от отговорност и оставя концесионерите да се оправят сами с неясни правила и указания. Той е потърпевш за това, че изграждаше диги на друг плаж в Созопол – централния. Тогава обаче местните хора скочиха срещу това, че багери са на плажа, а Спасов дори беше потърпевш. Концесионерът обаче е категоричен, че дигите са най-добрият вариант за запазване целостта на плажа през есенно-зимния период.

„Всички процедури, които се извършват по плажовете, имат само уведомителен режим, не е нужно да искаме разрешение. Тоест това ни влиза в дейността. Сега, както ни е отмит плажът и има ровове по 10 метра широки и 2 метра дълбоки. Това как да се възстанови? Веднага човек с елементарно техническо мислене ще се сети, че е необходимо да влезе техника, за да го оправи. Но естествено, това веднага ще е проблем за разни хора“, каза още Спасов.

Диги има още от времето на „Балкантурист“ и е практика в цял свят. Концесионерът на „Харманите“ даде за пример САЩ, където багери влизат дори във водата и избутват пясък към брега.

„С предходния министър водихме разговори да се направи някаква методика за това и как да се действа веднъж завинаги. Аз лично съм ходил в БАН, където имам становище от трима професори, които казват, че дигите са окей. В цял свят се правят, а за плажовете, изложени на силна абразия като в Поморие, Созопол и Приморско, дори са препоръчителни. Това нещо трябва да го има черно на бяло, но институциите спят, за да не ги обвиняват тях. Проблемът е налице – половината плаж е отмит в морето. Ако имах диги на плажа, сега при тези обилни дъждове ивицата щеше да е защитена“, заяви Спасов.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав