Неделя, 02 Яну 2022
    
Бургас

В средата на мандата: Общински съвет – Бургас промени правилника си за работа

  03.10.2021 14:17  
В средата на мандата: Общински съвет – Бургас промени правилника си за работа

Разрешава се създаването на групи между партиите

Ще има ли разводи и бракове по сметка, зачудиха се някои

 

Георги РУСИНОВ

*Снимките са архивни, тъй като сесията на Общински съвет - Бургас за септември се проведе онлайн заради пандемичната обстановка

 

В средата на мандата си Общински съвет – Бургас промени правилника си за работа. Така вече различни партии и независими общински съветници ще могат да сформират групи. Промяна има и при времето за говорене. За основно изказване времето остава 2 минути. За реплика и дуплика всеки ще има по минута, а за лично обяснение – три. Предложенията на Даниела Божинова от ДБ, Стоян Грозев от ДБГ и група общински съветници включваха още намаляване на броя на необходимите общински съветници за съставяне на група от 5 на 3, както и публикуване на приложенията към докладните записки със заличени лични данни. Тези две предложения обаче не бяха възприети от мнозинството.

Докладната предизвика голям интерес и дебати още в заседанията на постоянните комисии към Общински съвет – Бургас. Именно в заседанието на Правната комисия бе входирано становище, с което се предлагаше по време на сесията на Общински съвет – Бургас докладната да се гласува параграф по параграф.

 

Повече от час съветниците в спор по промените

 

В зала дебатите също не липсваха. Георги Дракалиев и Николай Стоянов – общински съветници от ВМРО в групата на ГЕРБ, представиха становище, с което предложиха промяна в частта с формирането на групи. Двамата настояваха, че наименованието задължително трябва да съдържа имената или абревиатурите на партиите и коалициите, които формират групата, или поне едно от тях. Това бе възприето от единия вносител – Стоян Грозев.

Даниела Божинова взе думата да защити предложенията пред колегите й:

Даниела Божинова бе основният вносител на докладната, до нея един от независимите общински съветници – Диян Георгиев

„Обръщаме се към вас с предложения, които целят да намалят неравнопоставеността между негрупирани и независими общински съветници за участие в пленарните сесии, откъм времевия ресурс, с който разполагаме, който пък е зависим от образуването на групи. Две от направените предложения конкретно касаят условията за образуване на групи. Предлагаме намаляване на минимума на трима души, както е в Пловдив. В това отношение Общински съвет – Бургас е най-рестриктивен като правилник. Текстът на действащата Наредба е противоконституционен за образуване на групи. Особено на независими общински съветници. Страхувам се, че същата логика може да се приложи от предлагания от г-н Дракалиев текст, макар че той би позволил създаване на групи между партии и коалиции, които досега не могат да образуват групи. Другите две предложения касаят времето за говорене да се отчита само при основно изказване на общински съветник и последното е за публикуване на приложенията към докладните записки“, заяви тя.

 

„Развод ми дай“ и „заживели дълго и щастливо“

 

Веселин Пренеров от ГЕРБ побърза да потърси мотивите зад предлаганите промени. Според него с така направените предложения ще се стигне до разводи и бракове по сметка в местния парламент. Той се съгласи, че бройката за образуване на групи е различна в големите общински съвети в страната, но имало важна подробност.

Георги Дракалиев, Калояна Живкова и Веселин Пренеров от ГЕРБ не смятат, че „се запушват усти“ в Общинския съвет

„Никъде в действащите общински съвети по средата на мандата не се правят такива промени. Всички те са заложени в правилника в началото на мандата. Защо ли? Обяснението е просто. Преди 2 години бяха местните избори. На тези избори кандидатстваха различни политически партии, бургаските избиратели се запознаха с програмите им, подкрепиха ги и ни припознаха всички нас като изразители на техните интереси в точно тези политически партии, за които те са дали своя вот. За мен вотът на гражданите, или както сега е модерно да се казва – суверенът, е основополагащ. Всичко друго е подмяна, предателство и неуважение към вота на хората. Всички положихме клетва и много ясно казахме следните думи, че ще се ръководим от интереса на гражданите. А тези интереси бяха заявени в подкрепата към нас в различните политически партии преди 2 години. Защо някои решават по средата на мандата да променят тази ситуация. Какви са техните подбуди? Хипотетично може да се направи нова група от четирима с двама души от ДБ, един от БСП, един от НФСБ. Как ще се казва тази група „БСП+НФСБ+ДБ“? Това е несериозно. Тук говорим за морал, ценности и избора на бургаските избиратели. Няма политик, който да убеди хората, че те не са били прави в този избор. Другото, което е. Мирише ми отвсякъде на политическо инженерство, трансформация, нова колаборация и на едно политическо съешаване. Така през следващите две години ние ще си превърнем Общинския съвет в едно бракоразводно отделение в съда и ритуална зала за политически бракове по сметка. Отговорът е много прост. Удобно позициониране за предстоящите избори през следващите 2 години. Всичко друго остава на заден план. Такива неща се правят в началото. Нека г-жа Божинова ми посочи в кой общински съвет в България, по средата на мандата се прекрояват. Къде е волята на хората? Нямам отговор и съм сигурен, че няма да има отговор“, подробно се аргументира общинският съветник.

Божинова на свой ред побърза да отговори:

„Волята на суверена се изразява във вашето гласуване като мнозинство във въпросите и политиките в Общинския съвет. Това не означава, че гражданите, които са ви избрали са ви дали правото да затваряте устата на другите избрани от други граждани. Това въобще не означава, че трябва да приемате недемократични правила в Общински съвет, а когато се установи противоконституционност на някоя норма, не трябва да се чакат следващите избори, за да бъде отстранена, а да се действа веднага“.

Христо Панайотов от БСП пък се учуди защо Пренеров е дал пример с БСП.

„Не знам защо посочихте в примера си БСП. Само една забележка – в ЗМСМА изрично е посочено, че когато съветник напусне група, той не може да влезе в друга група след това. Така че примерът с БСП е неудачен“, заяви той. Георги Дракалиев обаче напомни, че текстът, който Панайотов цитира е стар и е бил премахнат като противоконституционен от ЗМСМА.

Георги Маринчев и Христо Панайотов бяха сред дейните в дебатите

Дебатите обаче не спряха дотук. Стоян Грозев напомни на Веселин Пренеров, че подобни промени, които гласуваха сега, бяха предложени от опозицията още в началото на мандата.

„Бяхме подготвили промени, но мнозинството ги отхвърли без никакви мотиви. Сега отново ги вкарваме, защото когато едно нещо не работи, няма късен момент то да бъде поправено. Членове бият други членове в сегашния правилник. Затова трябва да се приемат сега промените, за да имаме справедлив правилник, а не такъв, който да обслужва определени хора“, заяви Грозев.

Председателят на Общински съвет – Бургас и лидер на групата на ГЕРБ проф. Севдалина Турманова не се съгласи с твърденията на Грозев и Божинова, че правилникът обслужвал само определени хора и че се запушват усти. Веселин Пренеров пък отговори на Божинова като заяви, че няма да влиза в нейния тон и помоли колегите си да не се спекулира с волята на хората.

Стоян Грозев бе един от вносителите на докладната с промените

 

Ще има ли нова група?

 

Така все пак се отваря вратичка за появата на нова група. Преди няколко месеца бившият областен управител Павел Маринов напусна групата на БСП и стана независим. Така с напусналите малко след избирането им като общински съветници от „Възраждане“ Владимир Павлов и Диян Георгиев, броят на независимите стана трима.

Без група са общинските съветници от ДПС – Шерафет Мехмед, от „Ние, гражданите“ – Бенчо Бенчев и Стоян Колев и от СДС – Георги Митев и Станимир Апостолов. Последните обаче едва ли ще влязат в група с някой от останалите, тъй като двете години мандат показват, че коалицията с ГЕРБ на национално ниво работи и в Бургас.

Независимият общински съветник Владимир Павлов (вляво) и Стоян Колев (вдясно) скоро може да са в една група заедно с други

В сегашната ситуация хипотетично може да се появи нова група с участници – Бенчо Бенчев, Стоян Колев, Павел Маринов, Владимир Павлов и Диян Георгиев. „Ние, гражданите“ се роди като група именно в предния мандат на Общински съвет – Бургас, когато отцепниците от НФСБ Георги Дражев и Ангел Божидаров си стиснаха ръцете с изключения от БСП заради скандала с Митьо Очите Бенчо Бенчев и привлякоха в редиците си и тракийския лидер Тодор Ангелов, и фармацевтичния бос Стоян Колев.

 

Съображения за излагането на лични данни – пречка за по-подробни докладни

 

Станимир Апостолов от СДС обясни, че в два поредни Общински съвета е член на комисията по съставяне на правилника и счита, че той е достатъчно демократичен и дава възможност на всеки да изказва своите тези. За предлаганите в началото на мандата промени, той припомни, че времена комисия ги е отхвърлила.

„Подкрепям промените да се гласуват поотделно. Не мога да се съглася с твърдението за противоконституционност в частта за групите. В ЗМСМА никъде не се говори за групи. Не мога да се съглася и за качване на информацията в докладните записки заедно с всички прилежащи документи. Излагат се много лични данни и чувствителна информация в прилежащите документи. Който не работи, не греши. Общината може да получи големи санкции заради излагане на лични данни в случай, че някъде се допусне гаф“, уточни заместник-председателят на Общински съвет – Бургас.

Председателят на местния парламент проф. Севдалина Турманова и заместникът й Станимир Апостолов имаха съображения, свързани с личните данни

Георги Маринчев се съгласи и даде пример с докладна на Спортната комисия, в която дори и да се скриели личните данни, когато в текста пишело „шесткратен шампион на България“, то медиите пак щели да се досещат за кой човек става въпрос.

Георги Дракалиев пък аргументира становището си, касаещо имената на групите, като заяви, че няма нищо противоконституционно и че текстът е взет буквално едно към едно от Изборния кодекс.

„Също така няма нищо противоконституционно в броя на групата. Това си е решение само на Общински съвет и няма нищо общо със ЗМСМА. Така че при гласуването на докладната ще подкрепим частта за групите и времетраенето при изказвания“, добави той.

Стоян Грозев се опита да защити частта с публикуването на допълнителните материали към докладните записки като заяви, че интересът е в полза на обществото, което да се запознава подробно, когато се гласува важни казуси.

„Има механизми, по които да бъде избегнато показването на личните данни и същевременно пълната информация да става достояние на гражданите“, каза общинският съветник от ДБГ.

Проф. Турманова тук поясни, че разбира неговите мотиви, но и тези на колегите й, които са против тази част от промените и добави, че лично тя няма да подкрепи този параграф.

Преди да преминат към гласуване, последно думата взе Калояна Живкова.

„Надявам се това предложение за гласуване параграф по параграф да се приеме, защото има неща, които бих подкрепила – например в частта за изказванията. Г-жа Божинова се е заблудила, че някой иска да запушва устата на общински съветници. Предложението с имената на нови групи, с корекцията да съдържат имената или абревиатури на партиите, също бих го подкрепила“, каза тя.

 

Вотът

 

Предложението за гласуване параграф по параграф бе прието. Параграф 1, с който се искаше промяна в минималния брой общински съветници за съставянето на група да се намали от пет на три, не бе приет. 17 „за“, 16 „против“ и 11 „въздържали се“ бе резултатът.

Параграф 2, с направените промени от Драклиев и Стоянов и възприети от Грозев за съставянето на групи и наименованието им се прие с почти пълно мнозинство – 38 „за“, 2 „против“ и 2 „въздържали се“. Оригиналното предложение за промяна в текста на Божинова получи 16 „за“, 19 „против“ и 8 „въздържали се“.

Параграф 3 с промените в текстовете за времетраенето при изказване също се възприе от мнозинството – 40 „за“, 1 „против“ и 4 „въздържали се“.

Параграф 4 за публикуването на приложенията към докладните записки очаквано не бе подкрепен – 17 „за“, 15 „против“ и 10 „въздържали се“.

Цялостната докладна мина с 34 гласа „за“. Четирима се въздържаха и само един общински съветник бе „против“.

 

Павел Маринов (най-вляво) – един от тримата независими съветници

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини