Събота, 01 Яну 2022
    
Мнения

Стефан Янев: Внасяме плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври

  02.10.2021 12:50  
Стефан Янев: Внасяме плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври

Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК до 15 октомври. Това стана ясно от думите на премиера Стефан Янев. Той бе в Маджарово, за да участва в Националното тракийско поклонение, посветено на 108-ата годишнина от разорението на тракийските българи.

Янев поясни, че предизвикателствата в него са много, но в голямата си част планът е завършен. Спорните и откритите въпроси на ниво експерти в ЕК по думите му трябва да намерят решение следващата седмица. И след това, най-късно до 15 октомври, с министрите от кабинета да имат готовност и планът да бъде предаден до тази дата. "Това е стремежът ни", каза Янев.

По думите му енергийната стратегия на България е коментирана от политическите сили в 46-ото Народно събрание. Той припомни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали.„Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим този срок, да го отложим, защото въпросът е комплексен, той касае множество хора, заето в тази индустрия',каза Янев.

Той коментира и увеличаващите се кандидатури за президент. Според него няма нищо учудващо в стремежа на хора и партии да издигат кандидатури и да търсят реализация. Това по думите му е част от нормалната обстановка в една демократична държава и е важно всичко да става пред очите на хората и да няма впечатление, че нещо се върши зад завесата. 

Все още не са обсъждани мерки за бизнеса след вчерашното решение за скок на синьото гориво.

Той обаче напомни, че кабинетът вече има мерки за компенсации на малките и средните предприятия след поскъпването на тока. Янев обясни, че дейността на енергийната борсата също е под вниманието им. И то не това да се месят върху самата цена, а да се види дали работят по правилата, а да няма съмнение за възможности за изкривяване на цената. Именно в тази връзка били назначили проверки.Относно работата на ВиК сектора, който също е засегнат от скока на цените на тока, Янев поясни, че планът им е ВиК холдингът,  който е под шапката МРРБ, да си изгради своя структура и именно тя да се яви на борсата и сами да си купуват ток, а не чрез посредници търговци. Именно това призова да направят и други. Той поясни, че стремежът им е на енергийната борса да има дългосрочни позиции – за 3- 6 месеца и малки консуматори на ток директно да си купят и да не чакат търговеца.

Иначе в началото Янев, че е в Маджарово, за да отдадем почит на хилядите жертви. "Днес е ден за памет, тази памет трябва да съхраняваме и предаваме на поколенията, защото тя е в основата на нашата единичност, това, което ни движи и ще ни направи по-успешни в бъдеще“, каза Янев.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Стефан Янев: Внасяме плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври
  02.10.2021 12:50      

Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК до 15 октомври. Това стана ясно от думите на премиер