Събота, 01 Яну 2022
    
Общество

Освободиха шефа на „Морска администрация”

  29.09.2021 20:14  
Освободиха шефа на „Морска администрация”

Транспортният министър заподозря саботаж, назначи одит по казуса

Силното вълнение спря опитите за освобождаване на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су”.  А заради несполуките до днес с поста си се раздели шефа на „Морска администрация”. Уволнението беше обявено от министъра на транспорта, според когото има 5 варианта за освобождаването на товарния съд.

Днес е девети ден от началото на морската сага, а корабът остава в челюстите на скалите. Основната причина за това е силното вълнение на морето. С напредването на деня вълните стават все по-големи. Първото уволнение заради заседналия край Камен бряг кораб е вече факт.

„Установих една сериозна неадекватност, затова днес със своя заповед освободих директора на Изпълнителна агенция „Морска администрация” кап. Живко Петров, на негово място ще бъде назначен Велислав Иванов", обяви Христо Алексиев.

Стана ясно още, че има няколко варианта за освобождаването на плавателния съд.

Кап. Живко Петров понася отговорността. Те също не са спазили процедурата при разтоварването, а на своя глава са предприели друга. Аз изрично наредих да се спазват всички процедури, съгласувани с МОСВ”, добави министърът. Подготвени са няколко плана за действие и е осигурено спасяването на кораба, увери Алексиев. Опасенията се, че времето може да се развали.

Търси се прозорец с по-добро време, за да може да влезе кораб с кран, който да постави допълнителни котви. Установен е контакт с три компании за спасяване на кораби, които работят по план. Разработва се и вариант товарът да бъде изнесен с хеликоптери. Но и при него времето оказва своята роля. 

На този фон девет дни след като корабът "Вера СУ" заседна в плитчина до Камен бряг операцията по освобождаването му забуксува. Този път заради лошото време. През целия ден скалите в местността Яйлата бяха атакувани от 4-метрови вълни. За справяне със ситуацията е сформиран Кризисен щаб. На заседание е било взето решение корабът да бъде укрепен с котви, които тежат 4 тона.

„Това, което евентуално ще бъде направено, е логистично да бъдат преместени котви от Варна в Каварна, за да са в близост и при подобряване на времето да бъде укрепен корабът", обясни областният управител на Добрич Васил Карапанчев.

Прогнозите са времето да продължи да се влошава. А това създава опасност бордът да се разбие в скалите. Затова, ако се наложи, екипажът ще бъде евакуиран.

"Имаме два основни приоритета - околна среда и опазване на хората, защото там има още 9 души в кораба", посочи министър Алексиев. При първия опит за разтоварване на кораба, част от товара попадна във водите на Черно море. Според властите няма опасност освен азотен тор в морето да се разлее и гориво.

"Горивото е източено. То представляваше сериозна опасност. Няма данни за сериозно изтичане на товара в морето. Колегите от МОСВ всеки ден са там и правят замервания. Ако има критична ситуация, ще реагираме. Освен околната среда, приоритет е и човешкият живот. Тяхното състояние и състоянието на кораба се наблюдава постоянно. Има създаден план за евакуация, ако времето се влоши и плавателният съд се разбие", каза още той.

Министър Алексиев заподозря саботаж зад всички сигнали, подадени срещу служебното правителство за забавяне на действията по разтоварването и освобождаването на плавателния съд.

„Имайте предвид, че докато съм министър, няма да позволя саботажи спрямо държавата - няма значение дали са с политически интереси, с лобистки интереси. Когато някои хора пишат сигнали против служебното правителство, те са против държавата си. За мен това са някакъв вид саботажи. Служебното правителство не се е забавило. Ние не сме пиратска държава и не може, като заседне някой кораб, още в първия ден да отидем и да го превземем. Нормално е да се даде разумен срок на корабособственика, за да може той да го изтегли. В момента, в който видях, че това не се случва, се намесих. Корабът беше задържан и е под ръководството на държавата”, каза той.

По случая ще бъде назначен и одит, тъй като според Алексиев много процедури не са спазени. Имало и пропуски.

От Пловдив президентът определи ситуацията в Камен бряг като" картина на безхаберието". И прехвърли топката в полето на предишните управляващи.

"Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и неясни резултати – ето, това е резултатът сега", заяви Радев.

Последва ответна реакция от ГЕРБ. С пост във Facebook Деница Сачева написа, че Радев търси начин да се оправдае, вместо да действа.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Стефан Янев: Внасяме плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври
  02.10.2021 12:50      

Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК до 15 октомври. Това стана ясно от думите на премиер