Петък, 03 Дек 2021
    
Общество

Минимум 300 лева ни струва първолакът

  04.09.2021 15:03  
Минимум 300 лева ни струва първолакът

Ортопедичните раници са стотачка, герои от кинопоредици - хит сред дизайните на учебни пособия

Ина ПЕТРОВА

Всяка година разходите за новата учебна година бъркат все по-дълбоко в джоба на родителите. Приблизителни изчисления показват, че с  поскъпването на стоките разходите, които семействата трябва да отделят за подготовката на детето им за школо, излизат не по-малко от 300 лева. Семейният бюджет съответно олеква двойно при две деца. От парите може да се спести, ако не се купува нова раница, тъй като това е един от най-скъпите артикули от списъка с ученически покупки. В същото време, ако пък трябва да се купуват нови обувки, риза, панталон, рокля и други дрехи за училище, сумата набъбва още нагоре.

Първите около 100 лева отиват директно за раница. Толкова излизат анатомичните и ортопедичните, които щадят детските гърбове. Предлагат се също с профилирана пяна, рефлективни панели, с подсилено или водоустойчиво дъно. Почти всички имат специални отвори за слушалки, телефон и ключове. Ако искате да са и с колелца за най-малките, сметката излиза и над тази сума. Има варианти да се комбинира раница с подходящ гръб за нанизване и отделна поставка с колелца. Само тя е около 27 лева. А раниците се движат около 75-85 лева. Може да се вземе и комбиниран вариант. Обичайните цени в книжарниците и големите търговски центрове са между 110 и 120 лева. Разбира се, може да се вземе и много по-евтина обикновена раница, дори за 20-30 лева.

На мода тази година са раниците, тип „кутия“. Те са твърди, с капак, имат твърдо дъно и са изработени от водоустойчив материал. Хит и тази година сред по-малките ученици са раници с любими герои. Предпочитани са Броул Старс, Рапунцел, Мини и Мики Маус, Пес патрул, Спайдърмен, а сред по-големите – Хари Потър, Междузвездни войни и Вселената на Марвел. За около 30 лева може да се закупи и подходящ тематичен несесер, има и тетрадки с твърди корици от актуалните кинопоредици. Отделно се продават химикалки, моливи, гуми, бутилки и др. с техни лога и дизайни. Учениците си падат и по светещи раници с LED-светлини, които са новост тази година. Има и такива с 3D- елементи. При този тип модели цените вървят още нагоре и стигат над 150 лева. 

Освен оглед и покупка на раници, родители започнаха да се снабдяват и с тетрадки и ученически пособия.  Тези, които знаят вече какво и колко да вземат, предпочитат сега да пазаруват по-спокойно, отколкото в пика през септември.

По принцип, могат да се вземат по-обикновени и съответно по-евтини, но ако сте заедно с децата, почти сигурно е, че ще искат отново с дизайн на любимите си герои. Тетрадка от 20 листа с картинки от „Колите“, „Играта на играчките“ и куп други анимационни герои е 0,60 лева. Обикновените се намират около три пъти по-евтино. Комплект от 10 тетрадки, формат „А5“ с 40 листа с футболни отбори и популярни играчи пък излиза 5,60 лева. Единична от 80 листа със спирала може да се купи за 1,80 - 2,60 лева.  

От книжарниците може да купите от всички канцеларски материали, които ще трябват на детето за училище, като разликите при тях не са големи. Лепилото е около 2 лева, блокът за рисуване се харчи за около 90 стотинки, линията е левче, ножичката - три. Промокомплект от 10 химикалки например може да се вземе за 1,59 лева. Четири молива с гума пък са 1,99 лева. Предлагат се също всякакви папки. Комплект от 10 броя обикновени е 1,99 лева. Ако са с твърди корици, само едната може да излезе 2,50 лева. 

Моливи, флумастри и пастели са с доста голям диапазон на цените, в зависимост от марката и броя в комплектите. Така например моливи с 12 цвята може да намерите за 5 лева, но има и за 15.  Комплект от 36 цвята в метална кутия на известна марка пък е 36 лева. Флумастерите също тръгват от 5 лева и в зависимост от бранда, цената стига до 54 лева. Двувърхи 120 броя са с етикет 99,90 лева.

Разнообразието и ценово, и в дизайнерски план, е голямо и при несесерите. Има ги в 3D-вариант, малки, големи, пълни, празни и в различни форми. Най-евтините са към 5-7 лева. Големите с по две прегради и пълни са около 20 лева в най-ниския ценови клас. Но други марки предлагат същия вариант на цени и от 55 лева. Например с „Майнкрафт“ е точно 54,90 лева.

 

Не забравяйте да купите и етикети за тетрадките и учебниците. Има в различни серии и декорации. Флорална серия от 18 броя струва 1,44 лева, 18 броя с футболисти пък е 5,90 лева.

Трябва да се погрижите и за подвързии на тетрадките и учебниците, които ще ги запазят за по-дълго. Подвързия с атрактивен дизайн, изработена от PP-филм, с принтиран етикет, във формат „А5“, е 0,99 лева. Стандартни във формат „А4“ са 3,69 лева за 5 броя. Много практични са прозрачните подвързии с регулация според ширината на учебника или тетрадката. Единичната им цена е 40 стотинки, като са предлагат в различни цветове.

Отделете пари и за учебните тетрадки и сборници към учебниците, които по принцип за първокласниците са безплатни. Допълнителните пособия обаче се заплащат, обикновено се купуват организирано от родителите чрез училището. Те струват между 30 и 50 лева. Средства трябва да се отделят и за екипа по физическо – бяла тениска и шорти, спортен екип и гуменки. В ниския и среден ценови клас те обикновено излизат 50-70 лева.

За първолака може да вземете бутилка и кутия за храна. Марков комплект кутия и бутилка на „Дисни“ е 15 лева, на Марвел – 25 лева. Единични кутии с различни други дизайни са около 5 лева.

Не забравяйте да се снабдите и с детски маски. За това също ще трябва да заделите ресурс, защото децата ги губят често, а ако са еднократни, е добре да вземете предварително повече.  

В сметката досега не калкулирахме разходите за телефон или таблет на ученика. Таблетът обаче изглежда все по-нужен, предвид заявките и тази учебна година да започне онлайн. Но дори и да тръгне присъствено, шансовете това да се случи във всеки един следващ момент са повече от големи, предвид настъпването на коронавируса. 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Просветният министър от Бургас: Всеки град ще решава за присъствието в училище
  01.09.2021 18:25      

Георги РУСИНОВ   Всяко населено място ще решава присъствено или дистанционно