Петък, 03 Дек 2021
    
Бизнес Бургас

Част от бизнеса в Бургас посреща новите мерки с разбиране и апатия

  04.09.2021 11:48  
Част от бизнеса в Бургас посреща новите мерки с разбиране и  апатия

Масовата психоза довела до липса на клиенти.

Янчо НИКОЛОВ

  „Помощта от държавата е дълъг бюрократичен път, който никой не иска го да измине,“ казват голяма част от собствениците на заведения и фитнес зали.

След обявяването на новите противоепидемични  мерки, част от бизнеса в Бургас ги приема по-скоро апатично.

Изключваме онази част от собствениците на нощни заведения, които ще бъдат най-засегнати от ограниченията.

 Въпреки че има и такива предприемачи , които са съгласни с наложените рестрикции.

„Това не е новост за нас. Аз се притеснявам повече за нашите клиенти. Когато заразата плъзне и настане бум, ще изгубим и малкото хора които ни посещават,“ сподели  пред репортер на „Черноморски фар“, 34 годишния Калоян Коев – собственик на бар „Papa Bear”

Той е убеден, че предстоят тежки месеци, заради увеличения брой на заразените от Корона вирус. Младият предприемач е сигурен, че държавата няма да стигне до крайности, затваряйки заведенията. Според него това би довело до сериозни икономически последствия. Съгласен е с ограниченията и е подготвил заведението си за тях.

В заведението на което Коев е собственик, масите са отдалечени една от друга над 1.50 см, столовете също. В залите се допускат максимум 16 души, като се следи за тяхното настаняване. Персонала е  с маски, ваксиниран и със сертификати. На входа има поставени дезинфектанти. Също и в тоалетните помещения.

Калоян е убеден, че дори ако се стигне до най-тежките мерки – пълен локдаун, може да разчита на държавна помощ 60 на 40. От която вече се е възползвал веднъж.

Не на същото мнение за помощта от държавата е Стоян, собственик на няколко фитнеса в Бургас.

Часовите ограничения не го засягат. Приел е и мярката 30%, като заявява, че фитнесите са едни от най-пострадалите от ковид. Собственикът на спортни зали е сигурен, че масовата психоза и липсата на адекватни мерки в началото, са причина за отлива на клиенти.

Той твърди, че капацитета с който работят в момента по- голямата част от тях в града, е едва 3%.

„Много под тези 30%, които се налагат. Залите са изпразнени от масовия страх от заразата. Хората се заключиха в тях и водят нездравословен начин на живот. Това е още по-страшно на фона и със вилнеещата болест“

В своите  фитнеси, Стоян държи да се спазват строго мерките. Служителите  дезинфекцират след всеки клиент. Маските за персонала е задължителен. Раздават се чисти кърпи и салфетки за почистване на уредите преди тренировка, климатиците са изключени за да не разпространяват евентуална зараза, а вратите и прозорците са широко отворени.

Той не смята да стачкува срещу по- тежки мерки, защото според него е губене на време. Разбира болката на своите „колеги“, но вижда и реалната действителност.

Скептик е за програмите за подпомагане. Смята, че бюрокрацията излиза по-скъпо от помощта която ще получи. По-строгите мерки приема с апатия.

Най-засегнатите  си остават нощните заведения – барове, казина, дискотеки и др, които работят след 23 часа.

Някои   собственици дори  се заканиха, че ще обявят гражданско неподчинение.

Не всички обаче са на това мнение. 

„Въпреки че плащам акциз за 24 часа, аз работя само дванайсет,“ споделя Георги Георгиев – шеф на редица казина в Бургас и извън него.

Той е взел всички налични предпазни мерки – дезинфектанти, ограничения на влизащите в залите, в зависимост от капацитета. Поставени са предпазни паравани, спазено е нужното отстояние.

Мерките за ограничение на 30%  посещаемост не го интересуват, защото не може да достигне този процент посетители.

„Работим много под минимума. Но това е монета с две лица. Болезнено е за нас, обаче  парите няма да върнат човек от гробищата. Вирус има, а който смята че няма да иде в болниците да види, колко е страшно. И аз търпя загуби, но съм се примирил,“ завършва Георгиев.

Той не се е възползвал от държавна субсидия поради голямата бюрокрация.. Смята, че помощите за бизнеса трябва да бъдат максимално облекчени за желаещите да се възползват.

Бизнесът в морския град посреща мерките без особени емоции. Повечето собственици на заведения, фитнеси , казина и ресторанти приемат ковид ограниченията с апатия и безразличие.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Просветният министър от Бургас: Всеки град ще решава за присъствието в училище
  01.09.2021 18:25      

Георги РУСИНОВ   Всяко населено място ще решава присъствено или дистанционно