Сряда, 01 Дек 2021
    
Бургас

Бургас събра математици от цялата страна на юбилейна конференция

  02.09.2021 13:03  
Бургас събра математици от цялата страна на юбилейна конференция

Георги РУСИНОВ

 

В дните от 1-ви до 5-ти септември Бургас е  домакин на 50-ата юбилейна конференция на Съюза на математиците в България (СМБ). Събитието обичайно се провежда през април, но поради епидемичните условия в страната по това време бе отложено за началото на септември.

Откриването на конференцията се проведе в хотел „България“. Специално да уважи събитието в Бургас пристигна и министърът на образованието проф. Николай Денков. Сред официалните гости бяха още заместник-кметът по образование на Община Бургас Йорданка Ананиева, областният управител проф. Мария Нейкова, председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова, председателят на СМБ Николай Николов, председателят на БАН акад. Юлиан Рагевски и други.

„За втора поредна година септември ще бъде април. Да, така се случва, че заради пандемичната обстановка се налага да провеждаме пролетната конференция през есента. Все пак се радвам, че продължаваме една 50-годишна традиция Съюзът на математиците в България да провежда своето най-голямо събитие, именно конференцията. На нея присъстват както учители от средното образование, така и университетски преподаватели и научни работници. Смея да кажа, че нашият съюз е уникален в това отношение в своята близо 130-годишна история. От много години насам ние сме фактор в нашия обществен и научен живот. Много съм развълнуван от това събитие и че успяхме да го осъществим въпреки всички проблеми, които създава пандемията. Дано скоро имаме щастието да провеждаме нормално конференцията. Тази година много хора ще се включат и онлайн. Благодарности на всички, че сте тук“, каза в приветствената си реч Николай Николов.

Думата взе и министърът на образованието.

„Вие сте много активни и непрекъснато има събития, по които се виждаме. Математическата наука има традиции, в които могат да й завиждат много академични области. Говорим за 50-години конференции и близо 130 години от основаването на Съюза. Аз не познавам друга научна област в България, която да работи толкова близко с учениците, не само с подготовката на олимпийците, но и тази работа, която обхваща много повече деца. Погледнах и програмата на конференцията и този синтез между наука, обучения и високи нива ми хареса“, заяви проф. Денков.

Бяха връчени съвместните награди на Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и СМБ за учител по математика и учител по информатика и ИТ с най-голям принос в откриването и развитието на млади таланти.

Основен акцент в научната програма на конференцията тази година ще бъде мини симпозиумът на тема „Текущи достижения в моделирането на пандемията COVID-19“, в рамките на който няколко научни екипа, работещи по проблемите на моделирането на пандемията, ще представят своите резултати и прогнози за еволюцията на заболяването, причинено от COVID-19 в дадена страна или регион.

В програмата традиционно е включена сесия за представяне на проекти от международно и национално значение, в която ще бъдат представени четири проекта: европейският Scientix в помощ на учителите в областта на STEM, проект по Националната научна програма „Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността“, проектът „Математика в електронна среда Geogebra Activity (M ૯ GA)“, който разработва модел за електронно интерактивно обучение по математика и проектът „Съвременни компютърни методи за изследване на комбинаторни структури, осигуряващи цялостност и сигурност на информацията“.

Важна част от програмата са дискусиите, семинарите и курсовете, предназначени специално за учителите по математика, информатика и ИТ. Чрез няколко юбилейни доклада ще бъде почетена 50-годишнината на ежегодната конференция на СМБ, а също и годишнини на изявени български математици.

Конференцията на Съюза на математиците в България е ежегоден национален форум, на който се срещат учители и експерти по математика и информатика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни работници, представители на бизнеса и издатели на учебна и научна литература.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Просветният министър от Бургас: Всеки град ще решава за присъствието в училище
  01.09.2021 18:25      

Георги РУСИНОВ   Всяко населено място ще решава присъствено или дистанционно