Сряда, 17 Nov 2021
    
Любопитно

Жълт код за високи температури в 17 области днес, в сряда разхлажда

  16.08.2021 08:42  
Жълт код за високи температури в 17 области днес, в сряда разхлажда


Предупреждението е в сила за областите, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Стара Загора.

В тези области времето ще е горещо, максималните температури ще са над 35°.

Днес ще е слънчево, а след обяд горещо. Дневните температури ще се повишат още малко и максималните ще са между 33° и 38°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Над Черноморието ще е слънчево, максималните температури ще са между 27 и 30 градуса. Температурата на морската вода е 26°-27°.

Над планините ще е слънчево, след обяд в Рило-Родопския масив с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 21°.

Във вторник времето ще се задържи слънчево, с купеста облачност след обяд над планините в Западна България, където на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Максималните температури ще са между 34° и 39°, по Черноморието 26°-30°.

В сряда и четвъртък през страната ще премине студен атмосферен фронт. С ориентиране на вятъра от северозапад, който в Северозападна България временно ще се усили, ще нахлува хладен въздух. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и в сряда на места в Западна и Централна, до вечерта и в Североизточна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. В източните райони ще е все още доста топло и през по-голямата част от деня - слънчево.

През нощта срещу четвъртък и в четвъртък валежи, придружени с гръмотевици ще има в Източна и Южна България, а от северозапад облачността ще се разкъсва и намалява. С до умерен вятър от север-северозапад, в източните райони - от североизток, температурите навсякъде ще се понижат.

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии в 23 области в страната.

Индексът важи за териториите от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София - област и София - град.

При екстремален индекс метеоролозите предупреждават за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. При екстремален индекс пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара.

 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ева Кралева-Бахран: Мястото на безусловната Божия любов е почти празно
  16.08.2021 15:56      

  Ева Кралева-Бахран е родена в Бургас, където завършва Музикална гимназ