Вторник, 02 Nov 2021
    
Бизнес

Целият Червен бряг се пресели в Слънчев бряг

  01.08.2021 10:41  
Целият Червен бряг се пресели в Слънчев бряг

В края на юли - единици са неотворилите

Хотелите с паркинги - най-желани

 

Дона МИТЕВА

В края на юли мнението на хората, занимаващи се с туризъм в най-големия комплекс по Черноморието – Слънчев бряг е, че тази година е много по-добра от миналата. С уговорката, че си остава далече от годините преди пандемията.

„Почти няма неотворен хотел в комплекса, ако има такива, то те са единици. Работят магазините, ресторантите, всички услуги. Усеща се, че живва комплексът“, коментира Борис Минчев, който се занимава с хотел „Бумеранг“. Ако миналата година по това време в хотелите, които са работили, е имало заети по 5-6 стаи, то сега са поне 20.

Що се отнася до профила на туриста, който сега се пече на море в Слънчака, отговорът не може да е еднозначен. Ниско и средно платежоспособни българи, има чужденци - поляци, норвежци, украинци, сърби. Роми, работещи в чужбина, за които миналата година се казваше, че почти са спасили сезона, не липсват. По алеите на комплекса се срещат млади хора, семейни, има и по-възрастни чужденци.

„Профилът на туриста този сезон по нашето Черноморие е ол инклузивен, едноседмичен, икономичен, с нула разходи за услуги извън включените в пакетната цена“, казва пред национална медия проф. д-р Стоян Маринов от Икономически университет във Варна.

„Нещата тази година са други и вървят към оправяне, ако имаме акъл, ще се  преустроим, ще си предоговорим цените - да станат по-добри и да се промени положението на "пияните англичани". Всичко е в нашите ръце и сега имаме възможност да си правим бъдещето с възможност за развитие в положителна посока“, казва Минчев. Той дава пример, че и сега може да се намери ол инклузив за 100 - 120 лева за двама, нищо, че сме в разгара на сезона. А това е твърде ниска цена за предлагане на качествена храна и добър туристически продукт като цяло.

„Това, което видимо се забелязва, е връщането към търсещия почивка, плаж и море турист. Семейства и големи компании се виждат. Особено румънски“, коментира живота в Слънчев бряг през юли Валентин Атанасов, член на УС на асоциация „Рафаел-инфо, култура, туризъм“

За миналата година той казва, че преобладаваха гастарбайтерите, включително и роми, които през зимата се "светнаха" и изкупиха жилищата на руснаците и сега почиват в тях, а не на хотел.

„Тази година  се забелязва връщането на семействата, които масово търсят всичко и на първа линия с ол инклузив за по-малко пари. Има ги и претенциозните, незаминали за Миконос, Турция и гръцките си апартаменти българи, които очакват качество във висок клас хотели, отворили това лято.

Мога да обобщя, че сезонът, на фона на пандемията, е отличен за хотелите с професионално управление, и екип с умения“ допълва Атанасов.

В момента сред персонала в Слънчев бряг се шири вицът, че най-търсеното след шезлонг без хавлия, е хотел с безплатен паркинг с повече от 15 места.

Що се отнася до персонала, мениджърите са категорични, че се намират хора. От години си залежава проблемът с качеството на работната ръка, което в никакъв случай не може да бъде свързано с пандемията. По- скоро може да се каже, че идват хора, за да се цанят в туризма от вътрешността на страната, и то за не много високи заплати. Изключение правят добрите специалисти, които се знаят от бранша, а и те самите си знаят цената на труда.

„Имам чувство, че целият Червен бряг се е изнесъл в Слънчев бряг. Когото и да попитам откъде е, все от това населено място казва, че идва. Има и много хора от Стара Загора, пък и от други краища на страната. Така че, не може да се каже, че липсва работна ръка“, обяснява Борис Минчев.

„Все пак промяна има. Ще има и догодина още по-осезаема, и то за некоректните през това лято - туристът ще изчисти плявата от житото в различния клас и категории хотели. Кой каквото за втора кризисна година пося и през този сезон - това ще жъне през следващия, а и следващите“, заключава Атанасов.

До каква степен и колко онези шумни, пияни англичани, германци и изобщо чужденци, които обикаляха по бар кроловете и правеха балконинг, скачайки от терасата в опит да уцелят басейна няколко етажа по-долу, или пенсионерите, които пристигаха на почивка в България, за са спестят нещо от харчовете си през лятото у дома, ще отстъпят място на лелеяния уравновесен, любознателен и платежоспособен турист – времето ще покаже. Сега остават само предпоставките това да се случи, и то успешно.

Звезделина Кьосева, мениджър хотел „Роум Палас Делукс“ с повече от 20 години опит, е категорична, че никога семейният турист не си е тръгвал от Слънчев бряг. Тя има сериозни наблюдения върху хотелите още от времето, когато бяха държавни.

„При нас като цяло, а и не само при нас, румънците имат много силно присъствие това лято. Благодарение на тях успяваме да спасим сезона, който със сигурност е по-добър от миналогодишния. Тогава също работехме, но с много по-малко пазари и с много по-големи отстъпки в цените. Не казвам, че и сега няма отстъпки. Тази година отвориха повече хотели. По отношение на „пияния английски турист“ - аз работих с „Балкан холидейз“ и категорично казвам, че английският турист не е лош турист, малко по-претенциозен е. При нас идваха семейства от Великобритания, правеха по-дълги престои, вземаха и по-големи и по-скъпи помещения, защото са многолюдни семейства. Лично аз не се радвам, че англичаните ги няма. А и в заведенията и магазините те също оставяха пари.

Пияни има във всяка нация. Примерно мога да кажа, че от Полша също има младежи, които са от тази група. И тази година има младежи, които идват за алкохолен туризъм и са от други нации. В момента скандинавците също правят обиколни турове по баровете“, казва мениджърът. По нейни думи няма промяна на профила на туриста.

В хотела, който управлява Кьосева, се държи на рейтинга и високото качество. „Рейтингът в последните години е основният аргумент за продажба. И то продава не само на клиентите, които правят директни резервации, а и при тези, които се записват през туроператорите също. В тези трудни времена на пандемия смятам, че ще работят хотелите, които наистина предлагат качество“, подчертава Кьосева и като доказателство за казаното подчертава, че в следващите 20 дни имат много добра пълняемост, близка до 100%.

 


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 14 ноември?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Поетесата Мария Ганчева за дебютната си стихосбирка „Пристанище за бури“: Поезията не оставя душата равнодушна
  01.08.2021 17:23      

“За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого“