Вторник, 02 Nov 2021
    
Спорт

Местният парламент даде „зелена светлина“ на Бургас за домакинство на Европейско първенство

  30.07.2021 17:00  
Местният парламент даде „зелена светлина“ на Бургас за домакинство на Европейско първенство

Кметът Димитър Николов: Каквото е зависело от нас за „Арена“ сме го изпълнили

 

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвет – Бургас даде съгласието си морският град да кандидатства за домакинство на Европейско първенство по волейбол. С единодушно съгласие общинските съветници разрешиха на администрацията да инициира необходимите действия за кандидатурата. Поканата за домакинство идва лично от председателя на УС на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев, който нееднократно се среща с кмета на Бургас Димитър Николов и спортни дейци. Идеята е Бургас да поеме домакинството на срещите от груповата фаза на турнира, които ще се проведат през 2023-а в месеците август и/или септември.

„Освен българския национален отбор по волейбол – мъже, в групата ще вземат участие националните селекции на още пет от най-добрите европейски държави. Европейското първенство за мъже 2023 година ще представи волейбол от най-висока класа и ще бъде реална възможност Бургас да спечели имидж на спортен център от най-високо международно ниво. Провеждането на турнир от такъв ранг е свързано с редица организационни и финансови изисквания, на които Българска федерация по волейбол е длъжна да отговори. Големият брой престижни международни състезания, на които България е домакин в последните години, поставят БФВ пред ситуацията да търси допълнителни възможности за финансиране на тези спортни събития“, се посочва в докладната записка.

Местният парламент гласува, че Община Бургас ще подпомогне събитието със сумата от 350 000 лева. Тук възникнаха въпроси дали ще успеем да си върнем парите. Председателят на Спортната комисия Йордан Георгиев отговори, че подобна е била ситуацията в Русе, където се  проведе финалът на Златната лига.

„При нас става въпрос за много по-мащабно събитие, затова съм сигурен, че поне двойно ще си върнем разходите“, каза той.

Отново бе повдигнат и въпросът със завършеността на залата. Кметът Димитър Николов използва моментът да обясни, че каквото е зависело от Община Бургас е изпълнено. Останалото били спорове между държавата и изпълнителя. Според него Министерство на спорта трябва да е по-взискателно по темата, за да може най-накрая тази зала да започне да се експлоатира.

„Залата е на последната крачка до издаване на акт 15. Има някои доуточнявания по отношение на оборудването. Убеден съм, че до края на годината ще се изчисти всичко и ще имаме акт 16 на залата“, добави Йордан Георгиев.

Станимир Апостолов призова колегите си да подкрепят докладната, за да може ако домакинството стане факт, то да има натиск и върху държавата, и върху изпълнителя на строителните дейности. Георги Маринчев поясни, че с решението си дават предварително съгласие за изпълнение само в случай, че спортната зала „Арена Бургас“ е готова.


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 14 ноември?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Поетесата Мария Ганчева за дебютната си стихосбирка „Пристанище за бури“: Поезията не оставя душата равнодушна
  01.08.2021 17:23      

“За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого“