Неделя, 26 Сеп 2021
    
Несебър

Ценна икона на Христос бе реставрирана в Несебър

  28.07.2021 21:14  
Ценна икона на Христос бе реставрирана в Несебър

Тя се показва за пръв път пред публика в църквата „Св. Йоан Кръстител”

 

Икона на Христос Пантократор  от края на  XVII – началото на XVIII век, представляваща част от богатия  иконен фонд на Музей „Старинен Несебър”,  е поредната реставрирана ценност, която се завърна в Несебър. Тя се показва за пръв път пред публика и вече е  експонирана в църквата „Св. Йоан Кръстител”.

Необходимостта от реставрация бе наложена заради нарушения на много места живописен слой. Именно поради това тя остава непубликувана и не е включена в книгата на Жана Чимбулева и акад. Васил Гюзелев „Икони от Несебър”. Сега, благодарение на умелата намеса на екипа на реставратора Петър Катеринов, иконата отново грейна с пълния си блясък.

Според изкуствоведа д-р Иван Ванев тази икона в началото на ХХ век е стояла в иконостаса на църквата „Св. Спас” над олтарните двери, където е поставена при реконструкция му. Вероятно е била поръчана за друга, неизвестна засега църква и пренесена по-късно в „Св. Спас”. През 20-те години на ХХ век Вадим Лазаркевич заснема иконата на Христос Пантократор. На черно-бялата фотография се вижда, че в долната част й е имало ктиторски надпис, който не е оцелял до наши дни.  

Възстановяването и експонирането на ценността е част от традицията на Музей „Старинен Несебър” да работи за съхранение  и популяризиране на   историческите богатства на града. През последните две години са реставрирани  три икони, като към тях предстои да бъде добавена още една.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения Спорт
Янчо Стойчев, директор на Спортното училище: Предпочитам да намирам решения на проблемите, а не проблемни решения
  25.09.2021 16:12      

„Ще разчитаме на Министерство на спорта, Община Бургас и Спортната комисия за нова