Четвъртък, 28 Oct 2021
    
Бургас Общество

Шумни мотори продължават да изнервят бургазлии

  27.07.2021 15:07  
Шумни мотори продължават да изнервят бургазлии

Кой извършва контрола и има ли глоби, питат недоволните

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлии продължават да се дразнят от шумни мотори в късните вечерни часове. Въпреки че преди време общинските съветници от БСП – Бургас Живко Господинов и Христо Панайотов алармираха за проблема, който им е споделен по време на среща с граждани, изглежда, решение на проблема засега няма. В редакцията на „Черноморски фар“ постъпиха сигнали от граждани, живеещи както в ЦГЧ, така и в различните комплекси. Общо взето еднаквото навсякъде е, че където има по-прави пътни отсечки, често те се ползват за среднощни гонки, или просто мотористите решават, че трябва да ги чуят задължително.

В писмото на БСП – Бургас от началото на юни пишеше следното:

„Среднощният шум от преминаващи мотори става все по-често явление. Според гражданите някои мотористи премахват заглушителите на ауспуха умишлено” (защо се премахват заглушители или прекъсвачи – четете в карето).

Общинските съветници поставиха и следните въпроси към администрацията на община Бургас:

Има ли констатирани нарушения и съответно издадени наказателни постановления по реда на Закона за административните нарушения и наказания?

Какви мерки ще се предприемат, за да се осигури спокойствието на гражданите и гостите на община Бургас?

Отговор дойде от шефа на УКОРС-Бургас Веселин Василев.

„През годините са постъпвали сигнали от граждани, касаещи високи нива на шум, вследствие автомобилния трафик. Извършвани са замервания за еквивалентите за еквиваленти нива на шум от служители на РЗИ-Бургас. Същите потвърждават завишение на граничните стойности на уличен шум, причинени от МПС“, пише той.

Директорът отговаря още, че са предприемани действия от страна на Община Бургас и ОДМВР-Бургас по въвеждане организация на движението, целяща занижаване граничните стойности на шум в потърпевшите райони. Потърсихме го отново за мнение и пред „Черноморски фар“ Василев заяви, че това не е работа на УКОРС, а е изцяло в правомощията на КАТ-Бургас. Законът за защита от шум в околната среда обаче ясно посочва, че общините са сред контролните органи. Други са РЗИ чрез здравния министър, МВР чрез вътрешния министър.

Отговорът на общината по темата е, че всяко МПС преминава през годишен технически преглед, при който ако се установи несъответствие, то превозното средство не се допуска за експлоатация до момента на отстраняването му.

Така, дотук добре. Питания има, отговори има. Изглежда, институциите не подминават този проблем, но той продължава. Наш репортер потърси мнението на моторист, който пожела да използваме само първото му име – Атанас. И веднага във връзка с последната част от отговора на Общината, Атанас разказва следното:

„Когато си купих моя мотор преди време и минавайки прегледа в КАТ-Бургас, ме накараха да го запаля, тъй като задължително измерват и нивото на шума. Аз знаех, че още предният собственик е махнал заглушителя. Естествено, още със запалването на мотора и оставянето му няколко минути да поработи, на проверяващия стана ясно, че „тука има нещо“ по думите му, но реши: „но хайде няма да ти създавам проблеми“. Така преминах преглед без проблем“.

Дали случаят е единичен, или и за други мотористи в същата ситуация институциите си затварят очите, или в случая си запушват ушите, ние няма как да знаем.

„Лято е, имаме туристи, имаме гости на града, а такива шумни изпълнения отблъскват. Не можем да се наспим, защото понякога това продължава цели нощи. Хората с малки деца са още по-зле. Пита ли ги някой как се приспива разбудено от шумни мотори дете през нощите?“, казва една от бургазлийките подала сигнал до редакцията.

Според текстовете на Закона за защита от шума в околната среда за нарушенията на този закон, които не съставляват престъпления, физическите лица се наказват с глоби от 200 до 700 лева. При повторно нарушение глобата е от 700 до 1500 лева. За нарушения на този закон, свързани с превишаване на граничните стойности на шум, физическите лица се наказват с глоба от 500 до 1000 лева. При повторно глобата скача от 2000 до 6000 лева.

И тъй като оплакванията от хората продължават, „Черноморски фар“ призовава всички компетентни институции – КАТ-Бургас, Община Бургас, Комисията по транспорт, Комисията по безопасност на движението, РЗИ-Бургас и други да се съберат на междуведомствено заседание и да помислят за решение на проблема.


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 14 ноември?


Резултати

Мнения

Мнения
Слави Трифонов: Слуховете за моята смърт са силно преувеличени
  27.07.2021 16:35      

Лидерът на партията „Има такъв народ“ Слави Трифонов с коментар във Faceboo