Неделя, 02 Яну 2022
    
Бургас

Орнитолог: Птиците причиняват токови удари, но и много от тях загиват

  20.07.2021 17:50  
Орнитолог: Птиците причиняват токови удари, но и много от тях загиват

„Вкарването на електропроводите под земята е кардинално решение на проблемите“, смята Светослав Спасов

 

Георги РУСИНОВ

 

Птиците в действителност причиняват токови удари. Това заяви орнитологът Светослав Спасов от защитената местност „Пода“ пред репортер на „Черноморски фар“. Тези дни темата с токовите удари и проблемите на три бургаски квартала отново е на дневен ред.

Както писахме, жители от Ветрен и Банево събират подписка, а с помощта на адвокат Драгомир Ошавков ще сезират Комисията за защита на потребителя. Към тях ще се присъединят и жителите на Сарафово. В трите населени места непрестанно се оплакват от проблеми с тока. От EVN обясниха пред „Черноморски фар“, че са запознати с проблемите на хората в трите квартала и че основен виновник за токовите удари са птиците. Местните не приемат това обяснение, въпреки обещанието на електроразпределителното дружество, че ще прекара електропроводите под земята, за да се решат кардинално проблемите със захранването.

Потърсихме орнитолог, който е запознат със ситуацията. Спасов работи заедно с електроразпределителното дружество и казва, че от тази есен трябва да стартира проектът за прекарване на електропроводите под земята.

„Особено в края на лятото и есента птиците са причина за проблеми с тока, заради засилената миграция. Освен това на много птици, които гнездят в България, малките излизат от гнездата по това време. Те са много неопитни и наистина често причиняват токови удари, защото кацат върху върха на стълба. За по-едрите птици като щъркели и орли е фатално. Установихме, че 67% от младите царски орли умират от токови удари. Мащабите са колосални“, каза той.

В самата местност „Пода“ също имало една плетеница от електропроводи на EVN. Част са високо напрежение, останалите – средно.

„За високото нищо не можем да направим, но за средното – да. Електропроводите могат да бъдат вкарани под земята, а част от стълбовете да се изолират със специални изолации. На проблема, който е двустранен, има три решения, но на практика вкарването под земята е най-доброто. Второто решение е полагане на едни специални ПВЦ изолации върху самите проводници, там където са закачени на стълбовете. В тази част се слага нещо като шапка, която да предпазва птиците, кацащи на нея и да не става токов удар. Третото решение, което се прилага специално за токовите удари е целият проводник да се замени с изцяло изолиран кабел. Т.е. където и да кацне птицата и да се опре, да няма опасност от токов удар, но и да предпази птицата“, обясни Спасов.

Една от причините хората от Банево, Ветрен и Сарафово да не вярват на обяснението с птиците е, че има токови удари и вечерта.

„Има птици, които са активни вечерта. Совите са нощни птици, дъждосвирците, че дори и някои пойни птици също са активни през нощта. Има птици, които мигрират през нощта, но и кацат за почивки. Щъркелите например често спират по стълбове и може да са по няколко наведнъж. Така, че токов удар през нощта може да бъде предизвикан от щъркел, кацнал на стълб. Бухалите и едрите сови също загиват от токови удари“, заяви орнитологът.

Друга причина, поради която местните не вярват на орнитоложката теория е, че проблемите им с тока са целогодишни, а не само по време на миграцията.

„Около Бургас има постоянно концентрация на птици, защото има няколко различни местообитания. От една страна е морето, от друга – пасища, ливади, ниви. Гори в подножието на Стара планина. И не на последно място езерата, които най-вече привличат огромно количество птици. Така че в тази посока в Бургас има целогодишно птици, като най-много те са през есента. През пролетта също има миграция, но не е толкова силно изразена. Сега в момента приключва размножителният период и голяма част от малките излизат от гнездата и са неориентирани. Много от тях загиват, честно казано“, посочи още Спасов.

Според него не е изключено да има и други технически проблеми, що се отнася до проблемите с тока, но няма как да знае. За района на Банево, Ветрен и Сарафово е сигурен, че с птиците има проблем.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини