Понеделник, 20 Сеп 2021
    
Созопол

В средата на лятото! Незаконните строежи на "Смокиня" още си стоят

  08.07.2021 10:10  
В средата на лятото! Незаконните строежи на \

До 23 юли Окръжната прокуратура в Бургас очаква отговор от три министерства за това какви реални действия са предприети за премахване на 5 незаконни строежа на къмпинг "Смокиня".

Това каза пред БНТ прокурорът Христо Колев. Той припомни, че след като през април прокуратурата се е самосезирала и е възложила проверки на Дирекцията за национален строителен контрол се е стигнало до административни санкции, образувано е и досъдебно производство.

ДНСК: На плаж "Смокиня" няма как да установим незаконно строителство, въпреки бетона

След това обаче няма предприети действия за премахване на обектите от плажовете, каза още той.

Затова от прокуратурата са сезирали ведомствата и очакват от министерството на туризма, регионалното и екоминистерството да предприемат незабавни действия.

"Строеж на плажа не може да има, тъй като е установено, че се касае за една защитена зона, целият плаж е защитена зона. Възложената проверка на ДНСК установи, че има 5 строежа, които считаме, че са незаконосъобразни, сезирали сме министерствата на туризма, регионалното развитие и на околната среда и водите за предприемане на мерки за премахването на обектите", заяви в "Денят започва" прокурор Христо Колев от Окръжна прокуратура-Бургас.

Издадени са общо 25 разрешения за поставяне на преместваеми обекти, следва да се направи преценка дали те са влезли в сила.

При проверката е установено, че има действия на плажа без съгласуване с РИОСВ, издадени са 2 наказателни постановления.

Образувано е досъдебно производство дали се касае за унищожаване на дюни.