Неделя, 02 Яну 2022
    
Спорт

Крахът на титаните, или как Евро 2020 ще остане в историята

  02.07.2021 18:07  
Крахът на титаните, или как Евро 2020 ще остане в историята

Георги РУСИНОВ

 

Евро 2020 със сигурност ще остане в историята като едно от най-странните, чупещо рекорди, но в същото време и наслада за милионите фенове по цял свят европейски футболни първенства. Първо и засега единствено Евро 2020 се провежда през 2021-ва. Причината е добре познатата на всички ни световна пандемия от коронавирус, която възпрепятства провеждането му навреме. Точно 2020-а бе годината, в която светът се срещна с нов опасен враг – COVID-19. Година след това обаче човечеството има напредък в борбата и това позволи провеждането на първенството, макар и в някои от страните домакини да действат все още рестрикции и мерки, свързани с пандемията.

Досега е имало първенства, в което поне две държави са домакини. УЕФА обаче заложи за пръв път на 11 стадиона от 11 града в 11 държави. Тази иновация има своите привърженици, но и своите врагове. Някои от отборите в груповата фаза се оказа, че изиграха реално три домакински мача. А да играеш пред пълен стадион с твои фенове винаги е плюс. Е, имаше и изключения, като загубата на Русия от Белгия, макар мачът да се игра в Санкт Петербург. Имаше и случай, в който макар и мачът между Уелс и Дания от осминафинала да се игра в Нидерландия, то стадионът беше изпълнен изцяло с датски фенове. Уелс като част от Великобритания е в черния списък за пътуване в Европа и така „драконите“ играха пред нито един свой фен и загубиха от развихрилия се „червен динамит“ с 0:4.

От началото на Евро 2020 вече има 9 автогола. Статистиката показва, че толкова автоголове са били отбелязани общо във всички предишни издания на европейското първенство. Един от 18-те автогола на еврофинали е дело на български футболист - Любослав Пенев, при загубата на нашите национали с 1:3 от Франция на Евро 96 в Англия.

Макар и да успяха да се промъкнат през груповата фаза, някои фаворити за титлата отпаднаха още на осминафиналите на Евро 2020. Това е второто първенство на Европа с 24 отбора финалисти и сред класиралите се 16 отбора извън групите се наредиха всички титани, плюс някое-друго джудже-изненада.

Симпатичният отбор на Дания, както посочихме вече, е на четвъртфинал след като отстрани островитяните от Уелс. Скандинавците показаха абсолютен отборен хъс и желание да жънат победи заради пострадалия си съотборник от първия им мач на първенството – Кристиян Ериксен. Звездата на Дания получи сърдечен арест, а капитанът Симон Кяер, вратарят Каспер Шмайхел и българският лекар Валентин Великов бяха ключова част в спасяването на живота му.

Фаворитът Италия се поизтормози срещу далеч непретенциозния отбор на Австрия, който обаче показа добра игра, успявайки да излезе от групите. Първата изненада, в която титан отпадна от битката за трофея бе мачът между Нидерландия и Чехия. „Лалетата“ бяха почти сигурният фаворит за продължаване към четвъртфинала. След като обаче показаха изключително разочароваща игра, другата приятна изненада на първенството – Чехия, се поздрави с победа с 0:2. Ако отборът на Дания напомня на този от 1992, който стана европейски шампион, а дори не се беше класирал за първенството, то този на Чехия напомня на силния чешки състав, достигнал финал на Евро 96 в Англия.

На осминафинал отпадна и настоящият европейски шампион Португалия. Донякъде според футболните специалисти закономерно, тъй като се изправиха пред друг фаворит, който букмейкърите сочат като отбора с най-голям шанс да спечели Евро 2020 – Белгия. Кристияно Роналдо и компания загубиха с 1:0. Въпреки това звездата на „мореплавателите“ подобри няколко рекорда. Той се изравни с Али Даеи (Иран) по брой попадения в националния тим - 109, като над него вече няма никой. Паралелно с това нападателят на Ювентус увеличи на 14 головете си на еврофинали - рекорд, а задмина и Мирослав Клозе по общ брой попадения на световни и европейски първенства - 21.

Последваха два от най-драматичните мачове на първенството досега. Гордостта на Балканите – Хърватия отпадна от Испания, но не и преди това да покаже зъби. Без голямата си звезда Иван Перишич „ватрените“ загубиха с 3:5 от „Ла фурия“. В редовното време мачът завърши 3:3. Последваха продължения с много емоции и нерви, но в крайна сметка Испания продължи, вкарвайки още два гола.

Може би най-шокиращият резултат бе в срещата между Швейцария и Франция. „Кръстоносците“ показаха, че не са за подценяване и че се работи сериозно по отношение на футбола в алпийската държава, завършвайки 3:3 с коравия отбор на „петлите“, който бе на кантар като фаворит за спечелване на титлата с този на Белгия. Момчетата на Дидие Дешан си тръгнаха унизени от Евро 2020, отпадайки с дузпи от Швейцария.

Последният ден на осминафиналите определи и другите два отбора, класиращи се за четвъртфинал. Вечните съперници Англия и Германия излязоха един срещу друг в Рим. Възпитаниците на Гарет Саутгейт са едно от странните събития на Евро 2020. Показват колеблива игра, но до момента нямат допуснат гол. Това се случи и в мача срещу Германия, от който излязоха като победители с 2:0. В интерес на истината след слабото представяне на „маншафта“ срещу Унгария, в мач, в който реално имаше шанс и да изгубят класиране, играчите на треньора Йоаким Льов заслужено се прибират в Германия да догледат европейското по телевизията.

Приятна изненада в последния мач поднесе и националният отбор на Украйна. В оспорван мач те отстраниха скандинавците от Швеция с 2:1.

Четвъртфиналите започват от днес с два доста интересни сблъсъка – Швейцария – Испания и в пряк сблъсък на фаворити за титлата ще излязат Белгия и Италия. В събота другите двама полуфиналисти ще се определят в мачовете Чехия – Дания и Украйна – Англия. Ще има ли още детронирани титани предстои да видим в първенството с най-много изненади до момента.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини