Понеделник, 20 Сеп 2021
    
Култура Мнения

Влади Ампов-Графа: Казвам нещата, които ме вълнуват, с музика

  21.06.2021 15:34  
Влади Ампов-Графа: Казвам нещата, които ме вълнуват, с музика

Графа, Wosh MC и FeeL представиха общ сингъл, а изненадващата колаборация привлече вниманието и одобрението на феновете. „Професионализъм, съчетан с модерни тенденции!“ гласи един от коментарите под видеото Prime Time, което се разпространява в официалния канал на лейбъла „Монте Мюзик“ в YouTube.

„Оставам си непоправим романтик, но това не пречи от години да казвам нещата “Честно в очи” в песните си. Сега Ви представям един неочакван и различен трак с брутално добрите Wosh MC & FeeL, които обогатиха парчето и го изстреляха в друго измерение. Имитацията на статус е начин на живот, който води до задънена улица“ – пише Графа веднага след премиерата на видеото на Prime Time в музикалната платформа.

Историята на трака започва преди около два месеца, когато Графа пуска бийта с неговите вокални линии на песента на Wosh MC и FeeL и ги кани да се включат в трака. С огромен ентусиазъм се впускат в творческа работа в студиото на „Монте“, където музикалният продуцент на компанията Веселин Ценов - Algoriddim, завършва финалния микс на песента.

          Идеен съмишленик на проекта е режисьорът Валери Милев, който споделя, че видеото е ироничен поглед върху действителността, където моралът и принципите са все по-голяма рядкост. Основен образ е този на „златотърсачите“, създания с „пластмасови души“, за които основната цел в живота е да са „героите на деня“ на всяка цена.

От друга страна в Prime Time виждаме изпълнителите на песента, облечени с блестящи костюми, очевидна имитация на злато и сребро, и в образи абсолютно противоположни на тях самите. Бляскавият декор на снимачното студио показва колко безсмислен и празен е светът на „героите на деня“. Идеята на видеото е да забавлява, но в него по интелигентен начин е вплетен малко сарказъм.

Prime Time вече е в ефир и онлайн, а първите отзиви от нея й отреждат челна позиция в хит класациите на лято 2021 и ще бъде един от акцентите на концерта му в Бургас на 22 юни.

 

Интервю на Силвия Шатърова

- Здравейте, какво ново за Бургас и феновете на Графа край морето за концерта утре?

- Много хубаво се получава, че концертът в Бургас е на 22 юни, днес след като започва официално лятото и откриваме летния сезон, никога не е съвпадало като дата. Миналата година завършихме в Бургас първия етап от турнето, сега започваме именно във вашия прекрасен град. Имаме вълнения, защото срещата с публиката в града е винаги вълнуваща и емоционално се зареждаме допълнително. Направили сме редица попълнения в програмата. Някои песни отпреди години сме ги включили в сета. Например една песен като „Честно в очи“, която не съм изпълнявал отдавна, ще бъде включена, както и „Химера“ - новият сингъл, който има и акустична версия, съвсем новата песен Prime Time.

Тази година „Джуниър бенд“ ще бъдат с мен на сцената и ще бъде вълнуващо.

- Кой е Мистър Prime Time?

- Това е метафора и самоирония към самите нас, които изпълняваме това парче, едно намигване към това как се стремим да сме малко преекспонирани и предозирани в съдържанието и кои сме всъщност. Има голяма доза имитация. Песента започва с „Името на твоя бог е Биг Кеш“ и е насочено за материалното съществуване, което ни е завладяло. Отново повтарям, че ние не се изключваме от схемата, защото ние сме част от едно общество.

- Аз виждам някакви неща, които ме вълнуват, и ги описвам с музика. Това е малко по-остра песен и е по-всеобхватна според мен. По-скоро е за хората, които искат да успяват, да са суетни, да са пред прожекторите и да бъдат популярни. Занимавам се дълги години с този бизнес и знам, че това са леко кухи неща, но докато не се сблъска човек, си мисли, че е изключително бляскаво. То и така изглежда, но не е винаги така. Ние се подиграваме със себе си и тази бляскавост, и с тези облекла, и това злато, което е менте.

- Провокативна песен, успява ли тя обаче да достигне до съзнанието на младите хора, които са обладани от Мистър Биг Кеш?

- Ние просто правим една констатация. Всеки си прави своите изводи, ако може да си ги направи. Така е с всяка една песен, ако някой не иска да я слуша, няма да го прави. Друг пък, ако се развълнува, ще разбере или ще си припее припева за диамантите. На подсъзнателно ниво нещо остава. Ние не сме моралисти и не сочим с пръст. Затова искахме сами себе си да се осмеем, защото Wosh MC и FeeL са представители на ъндърграунд културата и трудно можете да ги видите така облечени в клип. Всички много се запалихме за идеята, искахме както е модерно да се казва в днешно време - „всичко да е топ“.

- По-малко романтик ли е Графа през последните години, все повече в текстовете на песни преобладава социална ангажираност, отколкото романтика?

- То се усеща още от времето на „Честно в очи“, оттам започнаха такъв тип песни - социално ангажирани. Периодично излизат подобни, например „Вълк единак“ е такава песен, „Изкуствен елемент“ също, „Страничен наблюдател“ е по-философска. Вълнуват ме и други теми, защото имам много песни за любовта и всичките й форми и фази.

Просто описвам всякакви неща, които са в обществото по един или друг начин. Не е задължително да си социално ангажиран, аз имам такива колеги, но това не ги прави по-малко стойностни. Въпрос на вътрешно усещане е, как искаш да кажеш нещата, които те вълнуват - дали с музика, или в интервюта. Аз по-скоро се опитвам да ги отпечатам в музика като послания. „Честно в очи“ е актуална, а е писана преди 15 години. Миналата година, след като започнахме акустичните сесии, я изсвирихме и видяхме как хората реагираха, и тогава си казах: „Това парче, защо сме го пренебрегвали напоследък?“. То е силно и е като химн, и го вкарахме в програмата. Тъжното е, че звучи актуално. Но да не изпадаме в крайности, това са много години кариера и е нормално да има различни песни, теми.

- Кой консултира Влади Ампов в писането на текстове?

- Музикалните продуценти и бизнес партньор, и близки хора. Когато изпадна в задънена улица се обаждам на приятели.

- Винаги е интересен творческият процес при различните музиканти- кое е водещо - текст или музиката?

- Зависи, но основно винаги музиката, а текстът -след това. Има моменти, в които и двете се случват едновременно като комбинация.

- И след пандемията и дълга пауза - как усещате настроенията на публиката, по-трудно ли се провокира?

- Нищо не може да замени живия контакт, последиците от тези две години се усещат, хората още не могат така масово да се събират, въпреки че започнаха да го правят, готови за избухване. Хубавата музика провокира и хората имат нужда от разнообразие. Много наситен е летният календар, даже е пренаситен, но това е нормално, защото всички изкуства бяха стопирани. Аз не мога да кажа дали българската публика може да понесе толкова много неща, но лично за себе си нямам притеснения, като цяло е малко повечко всичко. Пожелавам успех на всички нас, хубави концерти и постановки! Ще бъде зареждащо лято.

 
 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Влади Ампов-Графа: Казвам нещата, които ме вълнуват, с музика
  21.06.2021 15:34      

Графа, Wosh MC и FeeL представиха общ сингъл, а изненадващата колаборация привлече вниман