Неделя, 02 Яну 2022
    
Созопол

Стартира петиция за спасяване на Рибарското училище в Созопол

  21.06.2021 10:31  
Стартира петиция за спасяване на Рибарското училище в Созопол

Жители и гости на Созопол взеха участие в подписването на петиция за спасяване на уникалната сграда на Рибарското училище, което се намира на остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ в града. Още в първите няколко часа от обявяването му, в документа подписи бяха положили повече от сто и петдесет граждани.

Подписката стартира едновременно с официалното откриване в Созопол на предизборната кампания на коалиция „БСП за България“, което се проведе пред амфитеатъра. Събралото се за събитието множество, начело с кмета на Созопол Тихомир Янакиев и кандидатите за народни представители инж. Петър Кънев, проф. д-р Юлия Йоргова, Андреана Премянова-Янкова и Йордан Петков, отидоха заедно до старата сграда на училището и така изразиха съпричастността си към инициативата за нейното опазване и реставриране. В своеобразното шествие се включиха жители на Созопол, сред които голяма група младежи, бивши служители на някогашната военна база, гости на града, увлечени от желанието си да научат повече за историята на мястото.

Текстът на петицията гласи:

„Ние сме граждани на община Созопол, една община с исторически, културни, природни богатства и духовност, с развит летен и религиозен туризъм на Българското Черноморие. Старият град Созопол е обявен за архитектурен и археологически резерват „Старинен Созопол“, с ПМС от 1974 година и ние полагаме усилия да запазим автентичен резервата. С тази петиция даваме своята подкрепа за намеренията Ви да осъществите изграждането на Европейски център за култура и изкуство, да осъществите реставрацията на сграда „Рибарско училище“, като с тези действия дадете и ясен отговор за отказ от всякакви други желания за разпореждане с посочените обекти.

На своя страна имате мнозинството от населението на общината, подкрепено с подписите ни. Имате пълно съвпадение за намерения с кмета на общината господин Т. Янакиев, който представи пред нас и отстоява тези намерения. Имате и личния ангажимент на кандидата за народен представител Йордан Петков. С благодарност и уважение следват нашите подписи!“  

Документът е адресиран до Министерски съвет, Министерство на културата и Областния управител на Бургаска област.

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини