Неделя, 01 Авг 2021
    
Приморско

Помпи-филтри ще събират морски отпадъци по европроект в Приморско

  20.06.2021 10:34  
Помпи-филтри ще събират морски отпадъци по европроект в Приморско

Ина ПЕТРОВА

В Приморско предстои да бъдат монтирани помпи-филтри, които ще събират плаващи морски отпадъци в акваторията на пристанището. Иновативната технология е част от дейностите по нов екопроект, който общината започва да реализира.

Финансирането му е на стойност близо 150 хиляди евро, които идват по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ чрез Норвежкия финансов механизъм. Проектът е насочен към ограничаване на отпадъци в морската среда, от сушата и от малки плавателни съдове.

„Идеята е на пристанището да бъдат монтирани три броя потопени помпи, които играят ролята на филтър. Това, което те ще направят, е да събират плаващите отпадъци на територията на пристанището, като ефективността на всяка от тях е до 20 кг отпадъци на ден“, поясни при преставането на проекта неговият ръководител Люба Желева. Тя подчерта, че основният замърсител на морето е пластмасата. И разказа пред аудиторията, че малка пластмасова бутилка ще се разгради в микрочастици за над 500 години. 

По проекта се предвижда още подмяна на съдовете за отпадъци на пристанището и рибарския кей. От екипа поясниха, че ще се обособят нови пет точки за сметосъбиране на северния и южния плаж в Приморско. Съдовете за отпадъци ще бъдат в специални конструкции, за да не се разнасят боклуците от птици и животни в околностите.

Ще бъдат проучени добрите практики в страните членки на ЕС, както и на страните донори във Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство – Норвегия и Исландия, за намаляване на замърсяването от земни източници на морската среда и почистването на морската повърхност от плаващи отпадъци.

В основата на предотвратяването на замърсяването е повишаването на екологичното съзнание и културата. Това е и причината да мотивираме децата и учениците да разберат значението на тази кауза, подчертаха от екипа.

„Целта на проекта е да ни научи да мислим в правилна посока. Не може да правиш инвазия и после да очакваш благодат. Убеден съм, че ефектът ще бъде точно такъв и основният носител, основният заряд ще мине точно през нашите прекрасни деца“, каза кметът на община Приморско Димитър Германов.

Възпитаници на местното училище показаха съпричастност, като представиха есета на тема чисти морски води. Те ще бъдат неразделна част от проекта и занапред. Очаква се да се включат в обща доброволческа акция за почистване в града, предвидена е и образователна кампания. 

Дейностите по проекта ще се реализират през следващите 24 месеца.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Поетесата Мария Ганчева за дебютната си стихосбирка „Пристанище за бури“: Поезията не оставя душата равнодушна
  01.08.2021 17:23      

“За мен е истинско щастие, ако чрез стиховете си развълнувам някого“