Сряда, 05 Яну 2022
    
Бизнес Общество

Кешан, Енез и Ерикли не са вече туристическа загадка

  19.06.2021 13:48  
Кешан, Енез и Ерикли не са вече туристическа загадка

Дона МИТЕВА

В това, че в двата трансгранични региона - Бургас и Кешан, има сходни предпоставки за развитие на туризма - красива и разнообразна природа, дълги пясъчни плажове, природни и културно-исторически забележителности, влажни зони, се убеди група от Бургас. Тя бе съставена основно от представители на туристическия бранш, хора, познаващи особеностите на туристите и предизвикателствата да им се предоставят нови възможности за отдих, предвид променящата се ситуация, пряко свързана с ограниченията около пандемията от коронавирус.

„Алтернативни видове туризъм - предпоставка за повишаване устойчивостта на туристическия бизнес в трансграничния регион” е проект, който се изпълнява от търговско-промишлените палати на Бургас и Кешан. Двете бизнес организации за втори път си партнират успешно в реализирането на проект, целящ укрепването на взаимните отношения между туристическия бизнес от двете страни на границата, изграждането на устойчиви партньорства и подобряване условията за развитие на съвместни туристически дестинации.

Пътуването на бургаската група бе с цел да се убеди на място, че има възможност да бъдат създадени предпоставки за повишаване устойчивостта на трансграничния туризъм чрез разработване на алтернативни туристически маршрути. Това от своя страна води до разнообразяването на предлаганите туристически услуги, привличане на туристи с по-широки интереси в различни области на природата, историята и културата и удължаване на туристическия сезон – от летен, който трае 3-4 месеца, до превръщането му в целогодишен. Посетени бяха градовете Кешан, Енез и Ерикли.

 

Град Кешан е общински център

 

 и най-големият град в провинция Одрин. Разположен е в южната й част, в близост до гръцко-турската граница, Егейско и Мраморно море, точно на пресечната точка на древни пътища между Одрин и Гелиболу от една страна, и Истанбул и Александруполис от друга. През територията му преминава и междуконтиненталният път „Дардаденил”, свързващ Европа с Азия и Бяло море.

Околностите на Кешан са известни с производството на най-качествения ориз в Турция, затова и градът е негласно обявен за столица на ориза, а през есента там се провежда традиционният фестивал на ориза.

Община Кешан притежава не само природни красоти, но исторически и културни ценности, в това се убедиха българите, умело водени от своите домакини – ръководството на Търговско-промишлената палата.

Проф. Емел Гюлер, която представи забележителностите пред гостите, отново потвърди своята теза за алтернативните форми на туризъм. „След пандемията ще осъзнаем колко необходим е този проект“, бе категорична тя. По нейни думи и в момента на разхлабване на мерките вече се усеща засилено търсене не само на плаж и море, а и на алтернативните форми на туризъм, които на това отгоре са предпочитани от по-платежоспособни и интелигентни туристи.

                  На посещение в Търговско-промишлената палата на Кешан

Професор Гюлер обобщи, че от турска страна има възможности да се развиват покрайбрежен туризъм, гастрономичен туризъм, орнитотуризъм, културен и не на последно място дайвинг туризъм.

По отношение на гурметуризма гостите за пореден път се убедиха, че съседите има с какво да изненадат. Освен с традиционните малки заведения, предлагащи таваджигер и прочутите кюфтенца, различни деликатеси от риба галят небцето на посетилите ги. Малките ресторантчета пък дават уединението и възможността всеки гост да се чувства специален. Сладкият кашкавал, поднесен с топка сладолед, е запазена марка за региона, на фона на баклавите, халвата и другите изкушения.

На вниманието на ценителите като хотелиера и ресторантьор Георги Тръпков и туроператорите Валентин Киряков и Яница Динева, бе предложено блюдо - рибен гювеч от уникална риба от региона на залива Сарос - морски дявол (fener baligi). Неповторимият вкус на приготвената по този начин риба бе оценен от всички бургаски гости.

 

За ценителите на древността град Енез,

 

 намиращ се на брега на Егейско/Бяло море и Марица, античен град, предлага обиколка по археологически и исторически места, като древната крепост, където могат да се видят пет археологически пласта, а също така църквата „Св. София“, където са използвани особени техники на градеж. От крепостта се открива прекрасна гледка към река Марица.

Любопитна подробност, споделена от домакините е, че долното течение на Марица се е използвало за речен транспорт, като при по-голямо пълноводие по нея е можело да се стигне до Пловдив и дори до Пазарджик.

В другия край на Енез се намира Юнус Бей Тюрбе, което е древно тракийско светилище, направено на православен храм. Византийският манастир и църквата са превърнати през 1456 в гробница на Юнус баба –командир на флота на Османската империя, чрез изменение на архитектурната ориентация.

                        Пристанището но Енез

Най-впечатляваща за ценителите на археологията си остава „Крал Къзъ Базилика“, която специалистите оприличават на тези в Несебър. За жалост, са запазени само основите.

За любителите на орнитологичния туризъм южно от града има езеро, където в момента се наблюдава огромно ято фламинги. Принципно могат да се видят множество птици.

Но най-впечатляващо си остава езерото Гала. Националният парк „Езеро Гала“, е защитена зона повече от 10 години и обхваща район от 15 000 акра. През 1991 година 5850 акра около езерото са обявени за природен резерват. По-късно, с помощта на еколози и биолози, от Тракийския университет в Одрин съдействат за обявяването на този район в защитена зона и Национален парк. Районът е под закрилата на Международна конвенция за защита на влажните зони на Европа и Министерството на околната среда и горите на Република Турция.

В парка могат да се наблюдават около 163 вида местни птици, 27 вида прелетни, зимуващи в езерото и 90 вида пролетно-есенни прелетни. Срещат се над 16 вида риби, сред които – бяла риба, шаран, северна щука, европейска змиорка. Гледката, която се открива от най-високата защитена част, е впечатляваща. Успешен паралел може да се направи с бургаските Атанасовско езеро и Вая, а също така и защитена местност „Пода“, които също представляват интерес не само за българските орнитолози, но са посещавани и от такива от цял свят.

 

Курортното селище Ерикли

 

е разположено на залива Сарос, срещу остров Самотраки, на брега на Бяло море. Благодарение на своята брегова ивица, солено езеро и голямо разнообразие от рибни видове, пъдпъдъци и разнообразна аквакултура, спортните дейности както над, така и в морето, то се радва на голям интерес от страна на туристите – местни и чужди.

Заливът се простира в най-североизточната част на морето между полуостров Галиполи и устието на река Марица. И тук, както при Поморийското и Атанасовското езеро е развит солодобивът, а съответно и добиването на луга и има възможност да се развие лечението с нея.

                       Най-впечатляващо си остава езерото Гала

Ареалът на Сарос е отдалечен от индустриализираните райони, чист, с благоприятни водни течения. Той е популярен летен курорт за вътрешен туризъм и за отдих с пясъчни плажове и кристално чисто море. Гмуркане, уиндсърфинг и риболов са най-практикувани водни спортове тук.

Освен нормалното настаняване в хотелите или закупуване на апартаменти в затворените комплекси, които лятото са предпочитани както от чужденците, така и от хора от цяла Турция, има и нов вид къмпинг, изграден от контейнери, луксозно обзаведени и с различни размери.

В Гьокчетепе - Национален натурален парк, бургаската делегация посети новия „Марис Стоне хотел“.

 Gökçetepe - Древното му име е Марис. Селището е наследено от геновезите и притежава замък, датиращ от византийско време, разположен на хълм, от който се открива невероятна гледка към сливането на гората с плажа.

Модерният комплекс предлага простор сред природата с изглед към морето. Сградите, в по-голямата си част еднофамилни, са построени от дърво и камък и се намират сред гора. С луксозно оборудване и екологична среда, те фокусираха интереса на българските туроператори.

Любопитна подробност, показана от домакините бе маслиново дърво на над 700 ??? години, което и в момента има зелени клонки.

 

В обиколката на района на Кешан

 

бяха включени и две села - Черибашъ и Чамлъджа.

В първото гостите посетиха една от черешовите градини, дали името на селото, а в другото, което се намира на 10 километра южно от Кешан, се насладиха на добре запазените каменни къщи и улици, както и етнографската сбирка. В по-голямата си част тя е посветена на „Нощта на ужасите”.

Всяка година през януари жителите, а през последните години и гости от цял свят, правят призрачно шествие с факли и карнавални костюми. Една част от костюмите се пазят във въпросната сбирка. Домакинът Тахир Демирел с увлечение разказа за това как в последните години при направата на костюмите и маските вече са включени и новите технологии, докато в музейната сбирка се пазят такива като черепи на животни, бели платна и сковани ковчези, основно използвани в миналото.

След интензивната и многостранна програма

 

се затвърди становището,

 

 че могат да бъдат разработени и популяризирани алтернативни форми на туризъм.

С приключването на проекта се очаква да бъдат създадени 4 примерни маршрута, които ще се предлагат на туристическия пазар и ще бъдат основа за разработване на нови туристически услуги.

И както проф. Емел Гюлер подчерта, търсенето на алтернативни форми на туризъм би могло да се развива през цялата година и да допринесе за повишаване на финансовите приходи, а също така и за подобряване качеството на предлаганите услуги.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини