Неделя, 19 Сеп 2021
    
Бургас Култура

Композиторът Кирил Дончев: „Най-милата ми награда е, че съм почетен гражданин на Бургас”

  19.06.2021 10:29  
Композиторът Кирил Дончев: „Най-милата ми награда е, че съм почетен гражданин на Бургас”

С двучасова културна програма, наситена с емоционални разговори, истории и много музика, Сдружение "Общество за духовни изяви" с председател журналистът и издател Румяна Емануилиду отбеляза своята 20-годишнина. Вечерта бе посветена на маестро Кирил Дончев.

„Сдружението бе създадено от група приятели с цел да си помагаме и да разгърнем потенциала на това културно място. Благодаря на Общината, с която имаме невероятно партньорство, за възможностите нещата да се случват в най - добрия вид”, сподели с вълнение Румяна Емануилиду, председател на Сдружението, и допълни, че цялото внимание се насочва към личността на именития композитор, за който статистиката отдавна е остаряла.

„Имал съм много отличия и признания в годините, но най-милата ми награда е, че съм почетен гражданин на Бургас”, каза Кирил Дончев, който минути преди да излезе на сцената дирижира Духовия оркестър на Бургас, връщайки се години назад, когато е бил негов първи диригент.

Вечерта продължи с премиерата на филма „Последният Дон Кихот”, със сценарист и продуцент Антоанета Бачурова и режисьор Владимир Люцканов.

„Истинското удоволствие предстои! Културният афиш на Бургас има различен блясък и това се дължи на хора като вас” – каза в приветствието си Диана Саватева, зам.-кметът по „Култура” в Община Бургас. Тя връчи специални награди и поздравителни адреси от името на кмета Димитър Николов.

Маестро Стефан Диомов се наслади на филма и концерта на музикантското семейство Дончеви от първи ред.

Великолепният концерт „Музикален Бургас” събра на една сцена големия композитор Кирил Дончев и синовете му Антони и Георги Дончеви. Композиторът подари на публиката едни от най-обичаните си песни през годините, както и два дуета с верния си приятел и съмишленик, актьорът Ицко Финци.

За ентусиазма, творческата аура, срещите, издаването на списание „Изгрев” и първите събития след създаване на Сдружението, разказа Ани Боянова. На честването бе представен и последният брой от списание "Изгрев", издавано 20 години от Сдружение "Общество за духовни изяви" .

Събитията се реализират с подкрепата на Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти.

* Кирил Дончев е почетен гражданин на Бургас. Първият преподавател на духови инструменти в НУМСИ „Панчо Владигеров“, първият диригент на Бургаски духов оркестър. Носител на приза „Аскер“ за цялостен принос към театралното изкуство.

Държавен архив - Бургас ще оформи личен фонд на именития композитор.

 

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Влади Ампов-Графа: Казвам нещата, които ме вълнуват, с музика
  21.06.2021 15:34      

Графа, Wosh MC и FeeL представиха общ сингъл, а изненадващата колаборация привлече вниман