Четвъртък, 09 Сеп 2021
    
Култура

В Архива-наградиха приятели, дарители и читатели

  09.06.2021 13:55  
В Архива-наградиха приятели, дарители и читатели

Десислава Лилова

началник отдел „Държавен архив” - Бургас

 

9 юни е обявен за Международен ден на архивите през ноември 2007 г. в Квебек, Канада, където на годишно общо събрание членовете на Международния съвет на архивите (МСА) вземат решение именно тази дата да бъде обявена за Международен ден на архивите. Датата е избрана, тъй като МСА е създаден под егидата на ЮНЕСКО именно на 9 юни през далечната 1948 г.

По повод празника, Отдел „Държавен архив” – Бургас за пета поредна година  отличи своите читател, дарител и приятел за предходната 2020 г.

В категорията „Читател на 2020 г.” Отдел „Държавен архив” – Бургас отличава адвокат Ненчо Драгнев, с 36 посещения в читалнята на архива и използвани 625 бр. архивни единици, във връзка с издирване на архивни документи като доказателствен материал необходим за адвокатската му практика. С гордост споделяме, че читателят за 2020 г. на Отдел „Държавен архив” – Бургас е обявен и за „Читател на 2020 г.” на Държавна агенция „Архиви”.

В категорията „Дарител на 2020 г.”, с най-значимо дарение документи, с историческа и обществена стойност, за предходната година е отличен Панайот Димитров – Понката – скулптор. В обработения през изминалата година фонд, в  73 архивни единици, са подредени предадените безвъзмездно от него лични документи,  които разкриват личността и творческия му дух. Интересни са както предадените биографични, творчески документи и снимки, така и гипсовите и дървени макети на някои негови творби – на дарителницата пред „Царевец”, паметник на поета Цони Калчев в с. Джулюница, Великотърновско, бронзова отливка на ключ и др.

Панайот Димитров е автор на много паметници в страната, паркова и надгробна скулптура, както и малки пластики. Той е носител на шест национални награди по скулптура, златен медал от VI Българско изложение за АРТ иновации и наградата „Велико Търново”, член е на Римската академия за модерно изкуство. От 2012 г. е почетен гражданин на Велико Търново. Сред отличията, които са му присъдени, са орден „Св. Св. Кирил и Методий” - I степен, орден „1300 г. България” и др.  

Макар и по-голямата част от живота му да минава във Велико Търново, Панайот Димитров – Понката постава началото на трудовия и творческия си път в Бургас и духовно остава свързан с града ни. Доказателство за това и фактът, че довери личния си фонд на Държавен архив – Бургас.

В категорията „Приятел на архива” отличените традиционно са повече от един, предвид оформилото се в годините сътрудничество и приятелство. Отличените в тази категория са дългогодишни приятели на Държавен архив – Бургас, които неуморно подпомагат архива в популяризаторската му дейност и работят активно за обогатяването на документалното му богатство с ценни документи на бележити личности от Бургас и региона, сътрудничат за реализацията на интересни и вълнуващи съвместни инициативи и изненади за бургазлии и гостите на града.

С гордост и благодарност отличаваме нашите приятели - Община Бургас, вестник „Черноморски фар“, Румяна Емануилиду и Соня Кехлибарева. Въпреки трудностите през предходната година, предвид противоепидемичните мерки, успяхме да си сътрудничим и да затвърдим приятелството си и усещането за споделеност на мисията на архива да запази миналато за бъдещето.

Тази година, за разлика от миналата, ще можем лично да благодарим на нашите приятели за безрезервната им подкрепа и ангажираността им с каузата ни, за съвместните ни инициативи, както и за бъдещите ни проекти и идеи, с които отново ще работим като един екип.

В празничния ден изказваме специалната си благодарност и към всички наши дарители на документи, обогатили бургаската архивна съкровищница с безценни късчета история и апелираме към бъдещите дарители на документи да не се колебаят да се доверят на Държавен архив – Бургас. Ние ще се погрижим Вашите послания в снимки и документи да достигнат до идните поколения. 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Христина Арсенова – директор на ДКТ-Бургас: Най-големите театрални трупи на България ще участват в Дни на куклите тази година
  05.06.2021 13:28      

Театърът има нужда от публика, която „диша един въздух“ с актьорите на сценат