Сряда, 05 Яну 2022
    
Бургас Общество

Ще се предложи удължаване на епидемичната обстановка с два месеца

  21.05.2021 15:12  
Ще се предложи удължаване на епидемичната обстановка с два месеца

Здравният министър Стойчо Кацаров ще предложи удължаване на епидемичната обстановка с два месеца, тъй като само по този начин ще може да се въвеждат мерки и те да се спазват. "В противен случай всеки ще може да влиза в страната без тест, не могат да се предлагат и спазват мерки", заяви той пред Би Ти Ви. Срокът е два месеца, тъй като се очаква на 11 юли да бъде избрано ново Народно събрание, а впоследствие и правителство, което да наследи служебното.

С последната си заповед служебният здравен министър разпореди приоритетно да се ваксинират хората над 60-годишна възраст. Последваха критики от неговия предшественик Костадин Ангелов. "Той е в предизборна кампания", коментира Кацаров.

"Аз казах, че 20% от хората над 60 са ваксинирани до този момент. Всъщност процентът е около 16. От тази група всички останали са в риск. С втора доза са още по-малко - 5%", каза Кацаров. По думите му е важно да се ваксинират възрастните хора. "Не отстъпвам и на сантиметър от това. Готов бях да отида до край и да кажа само възрастните и никой друг. Надявам се да се ваксинират повече възрастни. 80% от починалите са над 60 години. Ако искаме да намалим тези ужасяващи показатели на смъртността е от ключово значение тези хора да се ваксинират", заяви той.

Според служебния здравен министър у нас няма достоверни данни, на базата на които да се прецени колко сме близо до колективен имунитет.

"Щабът е закрит още средата на април, той не съществува. Не трябва да го има, той не е необходим", каза служебният здравен министър. По думите му Националният оперативен щаб е бил предназначен да дава пресконференции, както и да съобщава лошите новини, "които премиерът и здравният министър не искат да казват".

Попитан как точно ще се управлява здравната криза без щаба, Кацаров коментира, че вече има достатъчно инструменти за това и хората са по-информирани. "Аз имам огромен екип от хора. Освен това получавам съвети отвсякъде. Има достатъчно експерти, достатъчно органи. Те имат отговорността", каза Кацаров.Кацаров е възложил на своите експерти да се проведе широкомащабно проучване, което да ориентира здравното министерство колко души са се срещнали с вируса. По думите му кризата не е приключила.

"Намаляването на броя на заразените се дължи на това, че времето е такова, хората са навън, а и премина последната вълна. Повечето експерти очакват, че без масово ваксиниране, есента ни очаква нова вълна. Не искам никого да плаша, но ако не се ваксинират хората, това е много вероятно", каза Кацаров.

Той каза още, че едва ли новооткритият вариант на коронавируса у нас ще "обърне картината".


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини