Сряда, 12 Яну 2022
    
Избори 2021

Нинова: Голяма лява коалиция ще има

  21.05.2021 11:30  
Нинова: Голяма лява коалиция ще има

„Голяма лява коалиция ще има. Тя не е лесна, но е необходима за България. Особено в условията на социално-икономическата криза и след управлението на ГЕРБ”. Това обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова отчете, че през годините левицата се е рояла, а животът е показал, че малките партии, откъснали се от БСП, не винаги успяват да влязат в парламента. А хората, които ги харесвали и гласуват за тях, се чувстват непредставени.

„По тези две причини потърсихме диалог за обединение вляво и провеждане на политика за отваряне на ветрилото към центъра. Националният съвет ме упълномощи да започна разговори с други политически партии”, уточни Нинова.

Тя обясни, че подобни разговори се водят от няколко седмици. „В много висока степен сме готови с някои от партиите и от утре започваме подписване на споразумения. Разговорът продължава да бъде отворен и до 26 април ще продължи”, каза лидерът на столетницата.

От БСП са готови в най-висока степен за обединение с АБВ, „Движение 21” и „Нормална държава” на Георги Кадиев. Инициативата за разговорите поела лично Нинова, като потърсила лидерите им.

С трите формации са изчистени общите политики, представени са програмите и платформите.„Видяхме, че в най-висока степен те съвпадат. След това пристъпваме към организационните въпроси”, уточни Нинова.

Споразумението за лява коалиция може да бъде продължено и за следващи избори, каза още Нинова. Разговори се водят и с други партии, имената им обаче лидерът на столетницата не огласи. Сред тях обаче не е формацията на Жан Виденов. 

На предсрочния вот новата коалиция ще се яви във формата „БСП за България”, в който остават и досегашните партньори. С това име ще стане и явяването на изборите. 

„С голяма увереност твърдя, че този нов и широк формат ще доведе до по-добър резултат за партиите вляво и ще даде възможност за промяна на политиките. Отваря и широка врата за едно ляво-центристко управление”, категоричен е лидерът на БСП.

Нинова уточни, че са опитали да проведат разговори с Мая Манолова преди редовните избори, но подадената ръка не била приета. БСП била определена като статукво, с която не искат да разговарят и да правят обща политика. Затова сега не се предвижда да се водят преговори за обединение.

Ще има промяна в листите, които продължават да се обсъждат, обясни Нинова. Тя допълни, че Георги Първанов и Румен Петков няма да бъдат в тях по тяхно желание. 

Относно подслушването на политици Нинова посочи, че ако е вярно, е изключително скандално. Очаква да се направи проверка.

Източник: Нова ТВ


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав