Неделя, 15 Авг 2021
    
Несебър

Христо Янев, кмет на Обзор: Не можем да правим референдуми през 2 месеца

  17.05.2021 16:04  
Христо Янев, кмет на Обзор: Не можем да правим референдуми  през 2 месеца

Георги РУСИНОВ

 

Кметът на Обзор Христо Янев заяви, че не може да се правят референдуми по един и същ въпрос през 2 месеца. Така той коментира пред „Черноморски фар“ днешното решение на Общински съвет – Несебър, с което бе подкрепен контрареферендума на селата Емона, Баня, Паницово и Козница.

Част от местните жители искат да останат в територията на Община Несебър и не са съгласни с решението на местния референдум в Обзор, който се проведе по-рано тази година, да са част от  нова община Обзор. С решението на Общински съвет – Несебър се дава зелена светлина жителите на четирите села да гласуват в референдум с въпрос „Подкрепяте ли Емона, Баня, Паницово и Козница да останат в границата на Община Несебър?“ на 4 юли.

„Идеята на предния референдум беше общо взето същата и участваха всички, а сега само половината села. В един момент какво се получава? Референдум върху референдум ли ще правим? Има вече един, в който са участвали близо 1700 избиратели от всички населени места и той е категорично спечелен със 74%. Нормално да е има и против, но в един момент те искат да правят друг референдум и Общински съвет веднага ги подкрепи. На нас два пъти отказваха референдума“, заяви кметът на Обзор.

Според Янев трябва да се провери дали няма законова грешка с разрешаването на друг референдум, подобен на този на Обзор и желанието му за отделяне от Община Несебър.

„Това е много интересно и трябва да видим дали е спазен закона, защото не може да си играем на референдуми. Това са сериозни теми. В параграф 2 от ЗАТУРБ пише: „Нови процедури за промени в административно-териториалното устройство, извършени по реда на този закон, могат да се проведат повторно не по-рано от две години“. Няма и логическо обяснение през 2 месеца да си правим референдуми с един и същ въпрос. Жителите на Емона на референдума гласуваха повече „за“ да се включат в Община Обзор. Сега обаче са включени в контрареферендума и едва ли не ги питат: „Ама вие сигурни ли сте, че искате да останете в Община Обзор?“, коментира още градоначалникът.

Тъй като новината е прекалено прясна, Янев обясни, че не знае дали обзорци ще обжалват решението на Общински съвет – Несебър в съда.

Днес Общинският съвет в Несебър взе решение референдумът да се проведе седмица преди парламентарните избори.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Проф. Братой Копринаров, Колеж по туризъм: Последните десетилетия преобразиха туристическата дейност
  17.05.2021 14:42      

Интервю на Дона МИТЕВА – Управленският екип в Професионално направление &bd