Неделя, 01 Авг 2021
    
Бургас

Бургаски таланти намериха начин да зареждаме телефоните си, докато пазаруваме

  03.05.2021 16:40  
Бургаски таланти намериха начин да зареждаме телефоните си, докато пазаруваме

Две момичета от 7-ми клас на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ разработиха два иновативни проекта - на количка за пазаруване, която може да зарежда мобилни телефони и на интелигентна хранилка за домашни любимци, която се управлява през мобилно приложение. Технологичните проекти впечатлиха и получиха комплиментите на журито на най-престижния конкурс на Министерството на образованието и науката – „Млади таланти“. Антония Митева и Румяна Иванова представиха проектите на английски език пред експертно жури от МОН и висши училища в страната.

Въпреки че, Антония и Румяна бяха най-младите участници, идеята за възможността да зареждаме мобилните си телефони, докато пазаруваме, спечели високо одобрение и оценителите й присъдиха поощрителната парична награда. Проектът на младите иноватори е в етап на сертифициране от лицензирана лаборатория и до месеци първите колички ще се появят в един от големите търговски хипермаркети.

Конкурсът „Млади Таланти“ се провежда от 1999 г. и представлява възможност за насърчаване на ученици и студенти, проявяващи интерес към провеждането на научни изследвания и иновации. Той е част от инициативите на Министерството на образованието и науката за стимулиране и подпомагане развитието на младите научни таланти и подготовката на научноизследователски и иновативни проекти в природните науки, инженеринга и хуманитарните дисциплини.

Класиралите се на първите три места участници представят България на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
Инициатива \
  30.04.2021 17:14      

Ако предстои битка за Черно море, България къде стои? Хората, които живеят ок