Неделя, 18 Юли 2021
    
Бургас

Бургазлии се връщат от чужбина за ваксини

  19.04.2021 15:36  
Бургазлии се връщат от чужбина за ваксини

Използват почивните дни покрай празниците да видят и семействата си

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлии и жители на други населени места в областта се връщат у дома за ваксини, научи „Черноморски фар“ от свои източници. Оказва се, че в момента у нас е далеч по-лесно и достъпно да си поставиш ваксина, отколкото в редица европейски държави, където сънародниците ни работят и живеят. Причините за това са няколко.

На първо място голяма част от българите навън не искат да чакат дълго време за ваксини, които постоянно свършват. Чака се дори и за „Астра Зенека“ в някои от страните, които я ползват, споделят наши читатели.

Втората причина са наближаващите големи великденски празници, които са в края на април. Много хора от областта тогава така или иначе възнамеряват да се приберат в България, за да се видят със семействата си, независимо от това, че ще трябва да правят ПСР тест. Поне засега е така. В момента прибиращите се не са много, но се очаква дни преди Великден напливът да е най-голям.

Третата причина са „зелените коридори“, където също може да се поставят ваксини. От УМБАЛ-Бургас обясниха пред наш репортер, че периодично от РЗИ-Бургас се отпускат и иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, но количествата са лимитирани и свършват бързо. Последната събота и неделя в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ е имало от двете ваксини, но бързо са били изчерпани. Дали обаче сред тях е имало хора, прибрали се от чужбина, от лечебното заведение обясниха, че не могат да кажат, тъй като за регистрациите отговаря РЗИ-Бургас. С това се потвърждава, че част от регистрираните в електронния регистър все пак успяват да си поставят иРНК ваксини.

Д-р Нигохос Топузян, който оглавява Медицинския център към УМБАЛ-Бургас сподели пред изданието ни, че при тях количествата „Пфайзер“ и „Модерна“ отиват най-вече за приоритетните групи – хора над 65 години и такива с хронични заболявания. Той също не може с категоричност да каже има ли сред тях завърнали се от чужбина.

„Ние сме денонощен ваксинационен кабинет и мога да кажа, че интересът към ваксините е само за тези на „Пфайзер“ и „Модерна“. Както обясних обаче, с тях се ваксинират приоритетните групи. Със сигурност мога да кажа, че интересът към препарата на „Астра Зенека“ е почти нулев. За изминалото денонощие може би едва двама-трима души са си поставили от тази ваксина. Ще видим с приближаването на празниците дали ще има по-голям интерес“, заяви той.

Опитахме да се свържем с директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, който да отговори дали се наблюдава прибиране на българи от чужбина за ваксинации, но той не отговори на позвъняванията ни. 

Наши читатели заявиха, че са си запазили часове за ваксиниране именно чрез електронния регистър. И понеже засега иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са много малко за регистрирани чрез онлайн регистъра, а личните лекари и „зелените коридори“ ваксинират с тях само приоритетните групи, една част от прибиращите се от чужбина избират да се ваксинират с „Астра Зенека“. Един такъв е Иван от Айтос.

„Прибрах се преди седмица от Великобритания. Направих си ПСР. Два дни чаках резултата, в което време бях под домашна карантина. След като излезе отрицателен, се обадих на личния си лекар, запазих си час и тези дни отивам да се ваксинирам. Обясни ми, че за мен ще може да е с „Астра Зенека“, тъй като ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ в момента са приоритетни за възрастните хора и хората с хронични заболявания. С „Астра Зенека“ ще се ваксинирам“, каза той пред наш репортер.

Българинът сподели още, че в самолета с него е имало други хора от областта – Карнобат, Айтос, Бургас, Руен. Всеки се прибирал по една или друга причина за празниците. При мюсюлманите започва свещеният месец на Байрама и също доста от тях се прибират по родните си места. Иван продължи с това, че познава поне 20-ина българи, които ще се приберат за празниците и ще се ваксинират.

Други наскоро завърнали се или тепърва прибиращи се категорично заявяват, че ще чакат „Пфайзер“ и „Модерна“ до последно, тъй като надеждите им са, че ще могат да се ваксинират в „зелен коридор“, когато от РЗИ-Бургас отпуснат отново.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
ГЕРБ:Готови сме и за опозиция, и за управление, и за избори
  19.04.2021 10:10      

Започнаха консултациите при президента за нов кабинет „Готови сме и за опозиция, и