Сряда, 12 Май 2021
    
Бизнес

НАП: Работилите дистанционно за чуждестранен работодател подлежат на данъчно облагане в страната

  16.04.2021 16:36  
НАП: Работилите дистанционно за чуждестранен работодател подлежат на данъчно облагане в страната

Над 17000  бургазлии са подали данъчните си декларации за облагане на доходите в НАП Бургас до момента. 14200 от тях са избрали да подадат формулярите си по интернет, като така се запазва тенденцията на преобладаващо онлайн деклариране. От приходното ведомство в морския град съобщават, че 11060  декларации са изпратени  с персонален идентификационен код (ПИК), а тези с електронен подпис (КЕП) са малко над 3200. Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2020 г., приключва на 5 май заради Великденските празници.

Предварително попълнената данъчна декларация е предпочетена от близо 70 % от деклариралите доходите си до момента, допълват от териториалната структура на Агенцията. Всеки, който притежава ПИК или КЕП на НАП има достъп до нея през Портала за е-услуги на Агенцията.

От НАП Бургас напомнят, че доходите от трудови правоотношения на всички лица, които през 2020 г. са работили от България дистанционно за чуждестранен работодател, подлежат на данъчно облагане в страната. За целта е необходимо в годишната данъчна декларация за доходите на физически лица да се декларират реализираните доходи във връзка с дистанционното полагане на труд.  Изключение е възможно само за чуждестранните лица, които са работили дистанционно за своя чуждестранен работодател от страната по-малко от 183 дни и между България и държавата, на която са местни лица за данъчни цели има сключена Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО). От НАП уточняват, че срокът от 183 дни е в рамките на календарната година или в рамките на всеки 12 последователни месеца, в зависимост от конкретната СИДДО. Когато този срок е надвишен, данък се дължи в България от първия ден, в който лицето полага труд дистанционно в страната.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Любен Дилов за 45-тото НС: Не мислех, че е възможно да има по-голям резил от националния по футбол
  09.05.2021 16:22      

“Всяко едно изказване от политическите противници налива сила на ГЕРБ, това сме го виждали