Петък, 16 Юли 2021
    
Общество

С петиция искат въвеждане на образователен ценз при гласуване

  11.04.2021 16:59  
С петиция искат въвеждане на образователен ценз при гласуване

Георги РУСИНОВ

 

Онлайн петиция с искането за въвеждане на образователен ценз при гласуване стартира. Обявена е като „Против правото на хората без средно образование да гласуват“.

„Провеждането на избори е практика, използвана в демократичните държави, при която част от населението (гражданите на страната с избирателни права) избират свои представители в органите за управление на държавата. Целта на изборите е формиране на органите на изпълнителната и законодателната власт и делегиране на пълномощия на длъжностните лица посредством свободно и пряко волеизявление на гражданите“, пишат авторите на петицията.

Те посочват, че за да се защити демократичният процес от некомпетентна намеса и безотговорно въздействие, в редица законодателства се предвижда избирателен ценз, като лицата, не покриващи изискуемия ценз, не получават право да гласуват.

Като пример се посочват най-често прилаганите цензове: възрастов, по гражданство, по уседналост, по нелишеност от граждански права, образователен, съсловен и други.

„Нека подпишем тази петиция и да поискаме от Парламента на Република България гласуването и приемането на закон, ограничаващ правото на гласуване на президентски, парламентарни, местни и европарламентарни избори на хора без завършено средно образование. Това е важно за нас и за бъдещото поколение в България“, призовават авторите на петицията.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
Бойко Борисов: Ще съставим правителство
  14.04.2021 10:52      

Българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съ