Вторник, 13 Юли 2021
    
Айтос

Рада Капралова с участие в „Отвъд“... границите на реалния свят

  10.04.2021 19:27  
 Рада Капралова с участие в „Отвъд“... границите на реалния свят

Айтозлийката е сред авторите на сборник с разкази за случки и събития, които трудно могат да се обяснят...

 

Айтозлийката Рада Капралова, която дълги години развива таланта си в различни жанрове на литературата и изобразителното изкуство, отново ни изненадва с присъствие в едно специално и изключително интересно ново издание - в сборника с разкази "Отвъд" на издателство "Многоточие".

Ще попитате, кое е специалното на тази книга?! И веднага ви отговаряме - това са разкази на очевидци на свръхестествени явления. "Това са случки и събития от живота ни, които трудно могат да бъдат обяснени. Те са толкова лични, толкова интимни, че се иска смелост да ги разкажеш на близките си, камо ли на по-широка аудитория", пише един от авторите в сборника, във фейсбук страницата на "Отвъд".

„Отвъд“ е пилотен проект на ИК „Многоточие“, сборник от 316 страници. Съдържа личните истории на около 50 писатели и любители на перото от различни краища на България, между които и на поетесата-художник Рада Капралова. Всички те споделят своите лични преживявания отвъд границите на реалния свят. Знаци на съдбата, странни съвпадения, ситуации, които изглеждат като случайност - но не са, полтъргайсти, чудодейни изцеления, интуиция, "шесто чувство" - все неща и състояния, които се случват в живота, но са все още необясними за науката.

Авторите на сборника пишат своите преживени разкази, надничайки в отвъдното, без да имат обяснение за случилото се. Те разказват своите истински истории като очевидци, поврвали, че отвъд видимия свят, има друг, напълно непознат...

Първият разказ в сборника "Отвъд" е на Рада - "Странната жена в черно":

…Вниманието ми привлече един парцален Арлекин, провесил артистично крака вляво от плазмата. Изведнъж до него, сякаш от нищото, се появи още една кукла, висока около половин метър, която много реалистично изобразяваше възрастна жена в черна роба и черна кърпа на главата. 

Пролетта беше мека и топла, но аз сякаш започнах да се вледенявам, пронизана от внезапен студен полъх…

Затаихте дъх, нали?! Само няколко реда и вече искате да прочетете тази история от началото до самия й край. Тя е за една близка среща със свръхестественото и вероятно част от читателите няма да й повярват. "Но замислете се! Повечето от нас не са се издигали в космоса, но всички сме убедени, че Земята е кръгла", отговарят им съставителите на сборника. И нали не е задължително "да пипнем и да видим", за да повярваме на невероятните случки и събития - има ги в живота на немалко от нас.

Зад идеята на проекта стоят Даниел Меразчиев и съпругата му Ивелина Цветкова, собственици на издателска къща „Многоточие“. Заради големия интерес към книгата от издателството планират да издадат следващ сборник в началото на лятото. „Отвъд 2 – има още нещо“ ще е заглавието на част втора. Издателите вече събират разказите на очевидци.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
Слави Трифонов:Благодаря на всички, които гласуваха за нас
  10.04.2021 12:06      

Искам да избегна всички клишета и затова ще бъда напълно откровен. От името на моите колеги и от