Петък, 09 Юли 2021
    
Бизнес Бургас

Такситата в Бургас поскъпват

  10.04.2021 15:37  
Такситата в Бургас поскъпват

Ина ПЕТРОВА

До 2 май такситата в Бургас трябва да вдигнат първоначалната си тарифа на 1,50 лв. Задължават ги направени промени в Наредба 34 за извършване на таксиметров превоз. В момента в Бургас при потегляне с клиент жълтите коли отчитат между 1,10 и 1,48 лева. Тези, които сега возят по-евтино, трябва да вдигнат доста по-осезаемо цената. Докато при тези, които доближават цифрата 1,50 скокът ще е със стотинки.  

В наредбата, регламентираща таксиметровата дейност, е променен начинът на определяне на първоначалната такса, като експерти се мотивират с ограничаване на нелоялната конкуренция в сектора. Според измененията първоначалната такса на такситата трябва да бъде увеличена двойно от минималната за километър пробег, определена за общината. В Бургас минималната цена за км е 0,75 лв., което означава, че новата тарифа трябва да е 1,50 лв.

„Няма начин да не спазим закона. Ние специално возим на 1,48 лв., така че при нас няма да е съществено увеличението. Другите цени не мога да кажа дали ще ги променим, зависи от конкурентната среда, ще се съобразя с пазара“, казва Любомир Ламбрев, управител на таксиметрова компания в морския град. Той признава, че всичко поскъпва, а цените при тях не са пипани от 2 години. „Горивата се вдигнаха, минималната работна заплата също, но в нашия бранш цените не се определят от хората, които печелят, а от хората, които се възползват от услугата“, посочва още предприемачът.

В момента дневната тарифа, на която неговата компания вози, е 0,99 лв. Тя е по средата на определените от Общината ценови параметри за км пробег. По наредба за Бургас границите са между 0,75 до 1,30 лв.

„Трябва да се повиши цената, защото отдавна не е променяна. Освен това пандемията ни удари. Днес цял ден съм имал един клиент. Спадът в превозите на пътници е 80%, 

едва се оцелява вече“, казва шофьор на такси, пожелал анонимност. Неговата тарифа за км е 0,87 лв. Според него трябва да се направи и подписка да се промени регламента да сменят колата на 15 години. „Моята я купих нова, теглил съм кредит, сега изтичат тези години. Откъде да взема пари за нова“, пита риторично той.

Дали ще се повишат цените и при дневната и нощната тарифа зависи от решенията в бранша. Засега всеки изчаква, за да се ориентира в обстановката.


Анкета

Мнения

Мнения
Слави Трифонов:Благодаря на всички, които гласуваха за нас
  10.04.2021 12:06      

Искам да избегна всички клишета и затова ще бъда напълно откровен. От името на моите колеги и от