Неделя, 02 Яну 2022
    
Избори 2021 Общество

Бармани и сервитьори оголват СИК-овете

  03.04.2021 18:25  
 Бармани и сервитьори оголват СИК-овете

Силвия ШАТЪРОВА

Бармани и сервитьори, които се бяха цанили за членове на секционни избирателни комисии, ги напускат, след като се разбра, че се отварят заведенията, научи „Черноморски фар“. Част от сезонните работници бяха решили да препечелят някой лев покрай изборите, но с отварянето на заведенията от 1 април се върнаха към предишните си ангажименти и оголиха секции. През последните дни тече непрекъснато подмяна на членовете на СИК-ове в Районната избирателна комисия от страна на партиите. До вчера в РИК над 400 бяха решенията за смяна на членове на СИК-ве.

Обезпечаването на изборите с оглед на ковид-ситуацията е твърде трудно. Партийните централи изпаднаха в необичайна ситуация. Непрекъснато тече ротация, защото или хора заболяват, остават в карантина, или просто се отказват, защото се притесняват от заболяване.

Партиите трябва да изпратят и хора - доброволци за участие в мобилните секции, които ще ходят по адреси с болни от ковид или карантирани.

„Да, има страх сред хората“, заяви общинският лидер на БСП Живко Господинов, чиито членове са по-възрастни хора.

"Спокойни са при нас нещата, имаме резерви и засега нямаме проблеми с членовете на с екционни комисии“, заяви шефът на Щаба на ГЕРБ Жечо Станков. Той казва, че има добра стиковка и с останалите партии и трудно би се стигнало до патова ситуация да не се отвори секция. "Дойдоха по-млади хора, които подмениха по-възрастните“, заяви той.

Отново заради ковид-ситуацията и страха са скочили и средствата, които се заплащат на застъпници, казват хора, които са участници в този процес.

От малка формация, коалиционен партньор на голяма, са вдигнали мизата от 70 на 100 лева, но въпреки това трудно се намират желаещи да носят извлечения от протоколи в изборния ден.

От ГЕРБ и БСП са категорични, че разчитат на партийния си актив и хората, които са членове, се впускат доброволно като застъпници без допълнителна мотивация.

Общо 329 са кандидатите за народни представители във Втори МИР-Бургас, те са разпределени в 30 кандидаттски листи, борят се за 14 мандата.

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини