Събота, 03 Юли 2021
    
Бургас

Предлагат да се изгради алея на лекарите в Бургас

  03.04.2021 15:32  
Предлагат да се изгради алея на лекарите в Бургас

Ина ПЕТРОВА

Бургас може да има алея на лекарите. Предлага се тя да е в Приморски парк, където да бъдат поставяни паметници и монументи на медици с особен принос в опазване здравето на хората в общината и областта.

Предложението е на д-р Александър Маджуров, управител на МБАЛ „Д-р Маджуров“ в града. В писмо до Общинския съвет той предлага началото да бъде поставено с издигането на паметник на негов колега, загубил битката с COVID-19 – д-р Живко Радев. Медикът бе началник на Хирургичното отделение в лечебното заведение. „Той бе изключителен хирург с огромен принос към общочовешките ценности и към развитието на община Бургас и областта. Д-р Радев спаси живота и здравето на много хора. Той създаде и обучи поколение от хирурзи, които сега продължават делото му“, мотивира се д-р Маджуров. В памет на д-р Радев и на медиците, жертви на ковид, той предлага да бъде поставен паметник на хирурга. Искането на семейството му е средствата за монумента да се поемат от тях, а първоначалната идея идва именно от съпругата и сина му.

„Идеята е тази инициатива да подкрепя и да напомня за хората, които са допринесли за опазване на здравето в този град. Започвайки от д-р Радев, идеята е всички хора, медици, дали нещо на този град, да бъдат почетени, имам предвид не само лекари, но и медицински сестри, и санитари“, посочи още д-р Маджуров.

Той е подкрепил подписка за създаването на такава алея на лекарите. Негови колеги от други лечебни заведения в Бургас също се подписват.    

По предложението вече е дадено положително становище от главния архитект на общината Емил Бурулянов. Като място той предлага участъка от най-северната пешеходна алея, УПИ 1 в кв. 2 по плана на Приморски парк, като южно от имота се пада трасето на градската железница.

За момента няма изготвен проект за изработка и монтаж на паметника, нито данни за неговите параметри и габарити.

Изграждането на паметник минава по определена процедура. Предложението трябва да се обсъди на съвместно заседание на комисиите по „Култура и читалищна дейност“, „Устройство на територията“ и „Образование и вероизповедания“, които изготвят общ проект на решение, който да се гласува от местния парламент. Нужни са повече от половината гласове на съветниците, за да мине предложението.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Борислав Стефанов-кандидат за депутат от БСП за България: Мечтая младите да се върнат в страната
  31.03.2021 10:55      

С тръгването им за чужбина  губим най-ценното, което притежаваме