Петък, 07 Май 2021
    
Бургас

Предлагат да се изгради алея на лекарите в Бургас

  03.04.2021 15:32  
Предлагат да се изгради алея на лекарите в Бургас

Ина ПЕТРОВА

Бургас може да има алея на лекарите. Предлага се тя да е в Приморски парк, където да бъдат поставяни паметници и монументи на медици с особен принос в опазване здравето на хората в общината и областта.

Предложението е на д-р Александър Маджуров, управител на МБАЛ „Д-р Маджуров“ в града. В писмо до Общинския съвет той предлага началото да бъде поставено с издигането на паметник на негов колега, загубил битката с COVID-19 – д-р Живко Радев. Медикът бе началник на Хирургичното отделение в лечебното заведение. „Той бе изключителен хирург с огромен принос към общочовешките ценности и към развитието на община Бургас и областта. Д-р Радев спаси живота и здравето на много хора. Той създаде и обучи поколение от хирурзи, които сега продължават делото му“, мотивира се д-р Маджуров. В памет на д-р Радев и на медиците, жертви на ковид, той предлага да бъде поставен паметник на хирурга. Искането на семейството му е средствата за монумента да се поемат от тях, а първоначалната идея идва именно от съпругата и сина му.

„Идеята е тази инициатива да подкрепя и да напомня за хората, които са допринесли за опазване на здравето в този град. Започвайки от д-р Радев, идеята е всички хора, медици, дали нещо на този град, да бъдат почетени, имам предвид не само лекари, но и медицински сестри, и санитари“, посочи още д-р Маджуров.

Той е подкрепил подписка за създаването на такава алея на лекарите. Негови колеги от други лечебни заведения в Бургас също се подписват.    

По предложението вече е дадено положително становище от главния архитект на общината Емил Бурулянов. Като място той предлага участъка от най-северната пешеходна алея, УПИ 1 в кв. 2 по плана на Приморски парк, като южно от имота се пада трасето на градската железница.

За момента няма изготвен проект за изработка и монтаж на паметника, нито данни за неговите параметри и габарити.

Изграждането на паметник минава по определена процедура. Предложението трябва да се обсъди на съвместно заседание на комисиите по „Култура и читалищна дейност“, „Устройство на територията“ и „Образование и вероизповедания“, които изготвят общ проект на решение, който да се гласува от местния парламент. Нужни са повече от половината гласове на съветниците, за да мине предложението.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Мина Кръстева: Да се вземем в ръце и да работим за едно по-добро настояще и бъдеще
  04.05.2021 11:53      

Народ, който е създал народното читалище, никога няма да се откаже от книгата и от св