Петък, 02 Юли 2021
    
Избори 2021

Севим Али, ДПС-Бургас: Хората изпитват неудовлетвореност, искат промяна и затова са готови да ни подкрепят

  02.04.2021 14:10  
Севим Али, ДПС-Бургас: Хората изпитват неудовлетвореност, искат промяна и затова са готови да ни подкрепят

Севим Али е кандидат за народен представител от ДПС на предстоящите парламентарни избори на 4 април. Той бе депутат от предходното 44-то Народно събрание и член на Комисията за децата, младежта и спорта. По време на тази предизборна кампания Али бе лидер в листата на ДПС-Бургас. Той е едно от най-разпознаваемите лица на партията в област Бургас и е председател на партийната младежка структура в областта. Роден е в град Айтос, на 39 години, женен, с две деца. Завършил е химично инженерство. Има и втора диплома за висше образование, но този път в областта на високите технологии. Възпитаник е на Българското училище за политика „Димитър Паница”. Пред вестник „Черноморски фар“ Севим Али сподели как е протекла кампанията на ДПС-Бургас в условията на ковид-криза, какви са проблемите на хората в Бургаско, които той е чул по време на предизборната си обиколка, както и кое ще е онова, за което кандидатът за народен представител най-много ще се бори, ако отново бъде избран за депутат.

 

Интервю на Михаил КОЛЕВ

 

- Г-н Али, как протече кампанията на ДПС-Бургас в условията на пандемия и ограничителни мерки?

- Направихме редица срещи с наши симпатизанти и съмишленици в много от населените места в областта. Срещнахме се с много хора, за да представим нашата предизборна програма, да чуем техните въпроси и предложения и да разясним основните акценти от програмата, така че всеки да припознае мерките, които са предвидени като свои и да намери своето място при реализирането им.

Като част от кампанията бе и посещението на ръководството на Движение на права и свободи, като самият председател Мустафа Карадайъ представи предизборната програма и даде своята подкрепа за нашата листа. Срещнахме се с възможно най-много млади хора, защото считам, че те ще бъдат основния двигател за реализиране на тези мерки и политики, които са залегнали в програмата. А и много от акцентите в програмата са насочени именно към младите хора и тяхната адекватна реализация в България, подчертавам в България, а не в чужбина.

С въвеждането на третия локдаун възможността за срещи с големи групи хора стана невъзможна, затова се наложи допълнителна активизация на кандидатите от нашата листа и структурите по места като използвахме други канали за комуникация с нашите избиратели и симпатизанти като фейсбук, телефон. Успяхме няколко дни преди новите мерки да им предоставим специално издание на вестник, в който представихме всички кандидати от нашата листа, техните виждания и ангажименти, както и основни акценти от програмата на Движение за права и свободи.

Разбира се, личният контакт с хората е безценен, но ние разбираме необходимостта от наложените мерки и като екип ги спазваме. Няма как ограниченията, наложени заради КОВИД да не се отразят, но ние работим за тези избори от много време и отдавна сме сред хората. Надявам се нашите симпатизанти да не се страхуват и да отидат да гласуват на 4 април. Искам да ги уверя, че са предприети всички необходими мерки в секциите за безопасно гласуване. Техният глас е важен!

- Кои са най-често срещаните проблеми, които хората Ви споделиха в разговорите си със Вас?

- Винаги съм сред хората, и като председател на младежката организация на ДПС в областта, и като председател на общински съвет Айтос и през последните четири години като депутат от 44-то Народно събрание. Знам проблемите на хората в нашия регион, много от тях съм поставял от парламентарната трибуна, не са малко и решените проблеми. Има група от икономически и социални проблеми, които са характерни за малките населени места в областта, които от години не се решават, а се задълбочават.

Най-голямата болка на хората от малките села и градове, а и за големия областен град, е стотиците, хиляди млади хора, които напуснаха България в последните 6-7 години и работят и живеят в чужбина. Това не е само аспект от демографската криза, това е сърцевината на демографската криза. Младите хора, много от тях образовани и активни напуснаха Родината си, защото тук не намират пълноценна реализация. И нямам предвид само да имат работа, а тази работа да бъде добре заплатена и да ги удовлетворява. Имам предвид и качеството на образованието - такова, каквото е в европейските страни. Качественото образование започва още от детската градина, началното училище, гимназията или техникума и не се изчерпва с увеличение на учителските заплати. Ето за това говорим с хората по време на нашите срещи.

Те споделят и неудовлетворение и по отношение на достъпа до здравеопазване, и нямам предвид сегашната пандемия. Не може всички дефицити да се оправдават с КОВИД-19. Липсват лекари и медицински кадри, защото не са предоставени достатъчно мотивиращи условия на младите специалисти да останат в страната и да отидат да работят в някоя малка общинска болница.

Говорим с тях и за икономическото изоставане в нашия регион. Имаме един областен град, който е за чудо и приказ, емблема на управлението на ГЕРБ, с модерна инфраструктура - социална, спортна, пътна. Но не така стоят нещата в останалите населени места, дори и там, където местната власт е от управляващата коалиция. Тази неравнопоставеност между областния град и малките села и градчета, се задълбочава и е изключително взривоопасно явление.

Това, което споделят обикновените хора с мен и с останалите кандидат-депутати, е не само неудовлетвореност, но и желание за промяна. Видях и чух хора, които са готови да ни подкрепят, защото в нашата програма виждат изход, виждат реална възможност за участие активно в реализирането на политики за премахване на социалното неравенство. На хората вече не им е достатъчно да се оплакват от проблемите. Те искат да ги решат. Това е една енергия и сила, която ни дава надежда, че сме на правилен път и че Програмата, която предлагаме е в синхрон с очакванията на хората.

- С какво листата на ДПС-Бургас е по-добра от тази на останалите партии на предстоящите избори?

- В кандидат-депутатските листи на Движение за права и свободи има много млади хора. Това са хора, които освен енергията на младостта си и ентусиазмът за промяна, притежават много личностни, професионални и лидерски качества. Всички имат политически опит, натрупан в младежките организации на нашата партия. В своя път към политиката младите членове на ДПС се стремят да се образоват, допълнително да се квалифицират и да се утвърдят като специалисти и експерти в своята професионална област. Пример е листата за област Бургас, на която съм водач. Тя е съставена на 80% от млади кадри на партията, като първите шест в листата са минали школата на областната младежка организация и са били нейни председатели през годините, така както и аз, с което много се гордея.

Гордея се, че съм водач на една уникална кандидат- депутатска листа, в която всички са представители на местната общност. Няма друга партийна листа в област Бургас, която да е само от местни представители. Екипът с който се явяваме на изборите е съставен от млади, образовани хора, експерти в своята професионална област и политически подготвени. Всеки един от тях е достоен да представлява жителите на Бургаска област в Народното събрание.

- Ако бъдете избран отново за депутат, кое ще е онова, за което най-много ще се борите в следващото Народно събрание?

- Моят личен ангажимент е към младите хора. Той минава през реализиране на част от мерките в програмата на ДПС за ускорено догонващо развитие, които гарантират повече инвестиции и повече работни места, както и премахване на двойния стандарт за малките и големи населени места в страната.

Ще се боря за равнопоставеност и по отношение на образованието и здравеопазването, защото това е гаранция, че младите хора няма да предпочитат големия град или чуждата страна за своята реализация.

Разбира се, ще продължа това, което започнах в 44-то Народно събрание - да настоявам за повече средства от държавата за пътна инфраструктура в малките общини и малките населени места. Имам ясни и конкретни цели и всеки, който ме познава и познава работата ми като депутат, знае че няма да отстъпя.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Борислав Стефанов-кандидат за депутат от БСП за България: Мечтая младите да се върнат в страната
  31.03.2021 10:55      

С тръгването им за чужбина  губим най-ценното, което притежаваме