Понеделник, 21 Юни 2021
    
Бизнес

Стопаните на плажа „Бургас-север“: Противоречие е 8 метра между чадърите, а в заведението на 1.5 метра от съседната маса

  22.03.2021 12:08  
Стопаните на плажа „Бургас-север“:  Противоречие е 8 метра между чадърите, а в заведението на 1.5 метра от съседната маса

Концесионерът очаква по-малко приходи заради рестрикциите в платените зони

 

Георги РУСИНОВ

 

Стопаните на плаж „Бургас-север“ са притеснени от голямото разстояние между чадърите в платената зона, което се изисква от тях според заповедта на министъра на туризма Мариана Николова. Представителят на концесионера Симеон Цветков коментира пред „Черноморски фар“, че въпреки че са голям плаж, чадърите ще са значително по-малко. Изискването според заповедта е на 20 кв. м да се поставя един чадър, а под него могат да са до двама души, или членовете на едно семейство.

„Някой ще каже, че ние сме голям плаж и имаме много площ, но не трябва да се забравя, че респективно и разходите ни са по-големи. При един по-малък плаж нещата са съвсем различни. Сравнено с нас, общият брой чадъри се намалява драстично. Това ще има отражение“, заяви Цветков.

Той добави, че това намалява значително възможността концесионерите да използват платената зона.

„Ако имаш 100 кв. м заета зона, в нея ще можеш да разположиш 5 чадъра. А това е огромно разстояние. Същевременно човек като отиде и седне на заведение, същият той, който преди това е бил на 20 кв. м сам, ще е на 1.50 метра от съседната маса“, поясни представителят на концесионера.

Заведенията като такива пък ще трябва също да спазват изискванията за сигурност. Те ще са с по-малко маси върху разрешената им квадратура. На места вече се обсъжда вероятната възможност някои от традиционните плажни барове да не отворят за сезон 2021. Симеон Цветков отговаря, че е твърде рано да каже дали всички заведения на Северния плаж в Бургас ще отворят.

„Няма нищо сигурно за каквото и да е. Още е твърде рано да можем да говорим изобщо. Никой още не знае по какъв начин и условия ще работим, дали ще отворят всички заведения. Провеждани са срещи с Министерството, обсъждани са въпроси, но обсъждането е едно, друго е когато има решение. Със сигурност ще трябва да се повдигнат тези въпроси, по които ние, концесионерите, имаме притеснения, за да се стигне до някакъв по-оптимален вариант на работа“, категоричен е Цветков.

 

Пъдар на плажа – нова професия?

 

От заповедта на министър Николова става ясно още, че концесионерите ще трябва да отговарят и за спазването на дистанция между плажуващите. И ако донякъде за платената зона това ще е по-лесно, то в свободната ще представлява истински ад за стопаните на плажове. В това е убеден и Симеон Цветков.

„Много ще е трудно да следим да няма струпване на хора в свободната зона. Това значи, че ние трябва да имаме хора назначени като пъдари и да мерят на колко разстояние са хората. Ако в платената зона ние слагаме чадърите на ясно разстояние и те не се местят, в свободната зона това е постоянно променлив фактор. Хората сядат, след един час идва някой друг и сяда до тях. Отделно от това, човек като отиде на плаж в свободната зона и казва: „Аз имам право, забивам си тук чадъра и си лягам“. Никой нищо не може да му каже. Това със сигурност ще създаде конфликт с много хора“, посочва той.

Според него това условие в сезон, в който още не е ясно дали ще е силен, или не, допълнително усложнява картинката.

„Приходът ни ще е по-малък, а разходът - по-висок. Така излиза. Никой не знае и колко хора ще дойдат. Миналата година със сигурност приходът ни от летния сезон бе по-нисък. Отчетохме го като сезон на кантар. Знам, че в някои от градовете на юг от Бургас е имало силен сезон, но това са единични случаи“, заяви Цветков.

Въпреки всичко, той е категоричен, че за предстоящия сезон те като концесионери се подготвят още след края на миналогодишния и правят всичко по силите си да е успешен.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Айтос Бизнес Мнения
Георги Янев, хотелски комплекс в Съдиево: Липсва комуникация между бранша и Министерството
  21.03.2021 15:27      

Георги РУСИНОВ Айтозлията Георги Янев е собственик на хотелски комплекс „Звезда&ldq