Неделя, 20 Юни 2021
    
Малко Търново Приморско

Странджа – идеалното място за долекуване след COVID

  21.03.2021 10:53  
Странджа – идеалното място за долекуване след COVID

Ина ПЕТРОВА

Може ли районът на Малко Търново и Странджа да привлече за долекуване хора, прекарали ковид? Въпросът за възраждане на някогашното климатолечение в планинския край отново е актуален, след като местни туристически сдружения поискаха той да бъде включен в програмите за възстановяване и профилактика на хора, преболедували коронавирус.

Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“, Бургаската регионална туристическа асоциация и Туристическа камара – Приморско изпратиха писмо до министрите на здравеопазването и туризма с предложението. В писмото те търсят съдействие, за да бъде включен районът на Странджа в представените вече програми и здравни пътеки. Според експертите мястото е с доказано най-силно лечебно въздействие и профилактика при белодробни заболявания, астми и дихателни проблеми. „За нуждите от медицински лица ще бъдат ангажирани лекарите в общините, които ще координират и наблюдават съответните програми и направления, дадени от лекуващия или личен лекар“, пишат в писмото си експертите. Те смятат, че поради липсата на санаториуми в Странджа трябва да се регламентира и да се даде достъп до определени подходящи места за настаняване, в които да се провежда настаняването, изхранването и провеждането на съответните лечебни процедури. Туристическите сдружения са готови да представят такива места, които разполагат с нужните условия.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев приветства идеята, чийто горещ привърженик се оказва самият той, и то отдавна. Убеден е, че няма по-добро място от Малко Търново и Странджа за рехабилитация и долекуване на болни от белодробни заболявания. Готов е да предостави научен материал с доказателства за лечебните качества на въздуха и въобще на климата за лечение на такъв тип заболявания. Веднага назовава и подходящото място, където може да се провеждат възстановителните процедури – сградата на болницата в града. В момента там се помещават медицинският център и Спешната медицинска помощ, но около 2/3 от сградата така и стои неизползваема. „Това са пет етажа, в добро състояние, които могат много бързо да се направят и при нужните специалисти да посрещат пациенти“, посочва Илиян Янчев. Според него сградата може да се превърне в крило за долекуване с помощта на държавата или на частен инвеститор. Наскоро имало интерес към нея, огледи направила делегация евреи, но до конкретни резултати засега не се е стигнало. Според Янчев не са необходими много средства за реновацията, защото състоянието й не е лошо. „Много бързо ще започне да се говори за това място, защото ефектът ще бъде уникален“, категоричен е градоначалникът. Единственият проблем, но той не е непреодолим, е намирането на медицински персонал. В момента местният актив е зает със социалните услуги, които действат на територията на общината. Но набирането може да стане от Бургас или близките градове, разстоянието не е толкова голямо, казват в общината. „По-важното е природата, даденостите са налице, останалото може да се намери. Така ще се възвърне старата слава на Малко Търново, като дойде някой да се лекува, ще има и свиждания, ще се напълнят хотелчета и ресторанти, ще се привлекат хора да се заселват в Странджа, нещо, което се мъчим да правим в продължение на толкова години“, споделя Янчев.

В идеята вярва и Ваня Андонова от Туристическата камара в Приморско. Тя напълно подкрепя предложението на колегите си.

„Първо, районът ни е такъв – с доказани лечебни, профилактични и възстановителни качества на въздуха и водите, и второ – ние търсим варианти за възраждане на позабравеното климатолечение, което в далечните години се е осъществявало в Малко Търново, където е имало балнеозаведение. Това е много полезно като предложение и ние ще го излъчим към нашите членове, за да направят предложение и да разширят предлагането към своите клиенти“, споделя Ваня Андонова. Предстоят срещи с членовете на Камарата, където ще се обсъдят най-подходящите обекти, които да бъдат включени в програмата. Експертът смята, че малките хотелчета и къщи за гости са удачни, за да предлагат подобни процедури за възстановяване след ковид.

„Освен в крайбрежните курорти, ние развиваме туризъм в нашите села, те се намират в Странджа, в гората, на малко разстояние до морето. Включването им в тези програми би било помощ за бизнеса, за хотелиерите“, категорични са в Туристическата камара в Приморско. Според тях това е едно добро предложение, особено ако програмите заработят с направления по Здравна каса. Стартирането на подобни процедури ще подпомогне малкия и средния бизнес и ще даде тласък на развитието на целия район на Странджа планина.   

 

 

 

 

В Приморско се състоя работна среща на инициативната група, която постави основите за възобновяване на идеята за климатолечението в Странджа. В нея участваха представители на "Рафаел-Инфо, Култура и Туризъм" , Туристическа камара-Бургас, Туристическа камара-Приморско, Сдружение „Зелена Странджа“

Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Айтос Бизнес Мнения
Георги Янев, хотелски комплекс в Съдиево: Липсва комуникация между бранша и Министерството
  21.03.2021 15:27      

Георги РУСИНОВ Айтозлията Георги Янев е собственик на хотелски комплекс „Звезда&ldq