Вторник, 25 Май 2021
    
Бургас

Стъпка напред в решаването на важен проблем за бургаски плажове

  24.02.2021 14:17  
Стъпка напред в решаването на важен проблем за бургаски плажове

Георги РУСИНОВ

 

Това е стъпка напред в решаването на важен проблем. Това заяви по повод днешната среща в Областна администрация между различни институции концесионерът на плаж „Крайморие“ Николай Димитров пред „Черноморски фар“.

На нея областният управител Вълчо Чолаков събра представители на общински и държавни ведомства, концесионерите на плажовете „Крайморие“ и „Бургас – север“. Темата на срещата е проблемът, който създават съоръженията за дъждовна вода, компрометирайки пясъчната ивица, съобщават от Областна управа - Бургас.

Според Чолаков проблемите могат да бъдат решени за седмица-две, ако се спре с „административния тенис“. Институциите и концесионерите си разменят писма от седмици. За да се избегне това Чолаков организира среща между всички заинтересовани.

Институции и концесионери смятат, че изграждането на съоръжения, които да отвежда дъждовните води в морето са решение на проблема. Концесионерите са готови за своя сметка да възложат проектиране и изграждане на необходимото. Предложението им е инвестицията да се приспадне от концесионните им вноски, тъй като изграденото ще остане за ползване от държавата и бъдещите стопани на плажовете. Чолаков се ангажира да разговаря с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, като принципал на плажовете.

Чолаков се ангажира да съдейства пред всички институции, които ще трябва да се произнасят и да съгласуват документация, така че нещата да се случат бързо и да посрещнем лятото с чисти и красиви плажове.

В момента на плажа в Крайморие при всеки дъжд плажната ивица е „изядена“ от стичащите се дъждовни води. Там цялостно съоръжение, което да ги отвежда в морето няма. На северния плаж в Бургас ситуацията е сходна.

Чолаков е убеден, че този дългогодишен проблем може да бъде решен с минимални усилия при добра воля.

Концесионерът на плаж „Крайморие“ заяви, че изключително много благодари на всички присъстващи на срещата. На домакина - областният управител Вълчо Чолаков, на Община Бургас в лицето на инж. Чанка Коралска, на Николай Вълчев от Министерство на туризма и на Драго Шивачев от ВиК-Бургас.

„Срещата премина изключително ползотворно и конструктивно. Нямаше излишни приказки, нямаше опити всеки да се дистанцира от проблема. Напротив изключително конструктивна среща, на която се търсеше решение на проблема. Стигнахме до един вариант и очакваме от Министерство на туризма по така предложения вариант, в едноседмичен срок да изрази своето мнение, за да пристъпим към изчистване на създалата се ситуация – съоръженията на плажовете „Крайморие“ и „Бургас-Север“. В последствие ние концесионерите да си възстановим ивиците във вида, в който са били години назад“, поясни той.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник