Сряда, 26 Май 2021
    
Созопол

Екоинспектори провериха сигнал за сеч в къмпинг „Градина“

  23.02.2021 15:45  
Екоинспектори провериха сигнал за сеч в къмпинг „Градина“

РИОСВ- Бургас извърши проверка на терен за изсичане на дървета на къмпинг „Градина“ ,в землището на Созопол. Тя установи, че отсечените и повалени дървета от вида Черен бор, са в имоти, частна собственост на юридическо лице. Имотите не попадат в границите на защитена територия, но са в територия на две защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 – защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, се съобщава от пресцентъра на РИОСВ.

През февруари 2020 г., дружеството е заявило в РИОСВ-Бургас намерението си за извършване на сеч, като е внесло горско-стопанска програма. Поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, компетентният орган е прекратил процедурата. С това свое решение директорът на РИОСВ-Бургас е приложил своите правомощия по превантивен контрол. Решението не е обжалвано, влязло е в сила и става задължително за спазване от собственика и всички контролни органи.

Дейността е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие, за което на извършителя ще бъде наложена административно-наказателна мярка. Предвид това, че към момента е известен собственика на имотите, но не е известен извършителя на нарушението, ще бъдат уведомени компетентните органи на МВР и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), за съдействие. На собственика на имотите ще бъде дадено предписание за преустановяване на дейността.

 

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник