Събота, 17 Апр 2021
    
Несебър

Общинският съвет в Несебър не подкрепя идеята за отделяне на Обзор

  23.02.2021 14:56  
Общинският съвет в Несебър не подкрепя идеята за отделяне на Обзор

Максим МОМЧИЛОВ

…Обръщаме се към всички, които имат право да гласуват  в насрочения референдум с думите: Уверени сме, че разумът ще надделее пред емоциите, защото силата на българите е изпитана в много битки. Силата да създават и променят. Думите имат онази мощ, която ни води, за да не загубим пътя, но пътят е общ и ние заедно трябва да го извървим  за  да  съхраним границите на община Несебър и  за следващите поколения.                                                                                                                       

 Румен КУЛЕВ -председател на Общинския съвет-Несебър

Това са думите от Декларацията  на председателя на Общинския съвет-Несебър  Румен Кулев. Декларацията бе заявена на заседанието на местния парламент и общинските съветници гласуваха единодушно.Преди на два пъти съветнииците гласуваха категорично също единодушно да не се отделят от община Несебър за обособяване на град Обзор и околните селища в нова община.  Независимо и въпреки това,областният управител на Бургаска област   Вълчо Чолаков издаде заповед,която идва след двукратен отказ на общинския съвет в Несебър да допусне свикване на местен референдум и създаване на нова община. Решението на губернатора  се базира на два закона - Закон за административно-териториалното устройство на Република България (ЗАТУРБ) и на Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС), по-известен като Закона за референдумите.

Това пък предизвика Декларацията, подписана от председателя Румен Кулев:   

 

                                                                                                ДЕКЛАРАЦИЯ    

  "Съединението прави силата" е девиз на Република България, който е изписан на сградата на Народното събрание. Това е само част от тази велика мисъл, а цялата гласи: Съединението прави силата, а силата ражда независимостта.   "Съединението прави силата" е и завета на хан Кубрат, който го показва със снопа стрели на синовете си. Ако те са единни, никой не може да ги победи. Но ще бъдат слаби, ако се разделят и всеки сам може да бъде прекършен.  Водейки се от  силата на този девиз, днес  ние общинските съветници  на община Несебър, избрани по волята  на  избирателите на Община Несебър мандат 2019 г. – 2023 г. и подкрепили чрез настоящата декларация изразяваме  своята категорична воля,  че само заедно и обединени можем да успеем в днешното сложно време, което ни дава силата още по-силно и непоколебимо да заявим: „Община Несебър е неделима” и „Заедно можем повече”. В тази връзка заявяваме своята категорична позиция по повод насрочения за 28.02.2021 г. референдум, а именно: НЕ подкрепяме  предложението за обособяване на нова община с център гр. Обзор,се от населените места – гр. Обзор, с.Баня, с. Приселци, с. Раковсково, с. Емона, с. Паницово и с. Козница“                                                                     

Обръщаме се към всички които имат право да гласуват  в насрочения референдум с думите: Уверени сме, че разумът ще надделее пред емоциите, защото силата на българите е изпитана в много битки. Силата да създават и променят. Думите имат онази мощ, която ни води, за да не загубим пътя, но пътят е общ и ние заедно трябва да го извървим  за  да  съхраним границите на община Несебър и  за следващите поколения, защото: «Съединението  прави силата, а сила ражда независимостта!»

           

 

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Мнения
Бойко Борисов: Ще съставим правителство
  14.04.2021 10:52      

Българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съ