Сряда, 26 Май 2021
    
Бургас

След дебати в местния парламент: Разшириха „синята“ зона в Бургас

  23.02.2021 11:00  
След дебати в местния парламент: Разшириха „синята“ зона в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

След доста дебати по време на сесията на Общински съвет – Бургас, докладната за разширение на „синята зона“ в Бургас бе разширена. В нея попадат нови части от кварталите „Възраждане“ и „Братя Миладинови“. Прие се и моделът за преминаване на част от „синята зона“ в „зелена“ през летния сезон. „Зелената“ също се разширява в комплекс „Лазур“.

Активни в дебатите бяха общинските съветници от ДБГ и ГЕРБ. Стоян Грозев заяви, че още миналата година след подобна докладна за разширение на платените зони, от ДБГ са предупреждавали, че това ще последва до ново увеличение през следващата година. Във „Възраждане“ според него има презастрояване, което е основен проблем.

„Не знам защо отговорните лица продължават да се заблуждават, че това е необходимо, а не попълване на средства в хазната. Ефектът на доминото продължава и така целият град в един момент ще стане платена зона за паркиране. Иначе съм „за“ другата част от докладната за „синята“ и „зелената“ зона. Затова се чудя и как ще гласувам“, каза Грозев.

Станимир Апостолов от СДС се съгласи с Грозев, че платените зони не с най-оптималното решение, но и конкретно за една от зоните, които се включват в разширението бе предложено да се изгради многоетажен паркинг, но жителите се обявиха против него.

Георги Дракалиев посочи, че във „Възраждане“, където предстои да се разшири „синята“ зона не може да се говори за презастрояване, тъй като върху стари къщи се строели кооперации.

„Да, това довежда до повече жители, но това не е презастрояване. Единственият вариант с многоетажен паркинг бе изхвърлен, така че платеното паркиране е вариант за регулация“, добави той.

Мнение изказа и Веселин Пренеров. Той помоли противниците на платеното паркиране да си спомнят как е изглеждал Бургас само преди 15 години – хаос при паркирането. Според него не е най-съвършения начин платеното паркиране, но върши работа.

Тук отново думата взе Стоян Грозев, който се съгласи с част от доводите на колегите си, че платената зона регулира паркирането, но това се отнасяло единствено за ЦГЧ. Той повдигна и темата с неизползваните по предназначение паркинги във „Възраждане“.

Колегата му от ДБГ Манол Тодоров заяви, че във „Възраждане“ има доста разбити улици, които са „синя“ зона от няколко години. Той призова първо да се ремонтират улици, а чак след това да се мисли за платено паркиране.

Калояна Живкова от ГЕРБ взе отношение по темата с улиците, като посочи, че все пак доста улици в квартала са били ремонтирани. Тя припомни и че в проекта за бюджет са заложени ремонтите на немалко улици във „Възраждане“.

Общинските съветници обсъдиха и разкритите безплатни паркинги в квартала, като се обединиха около това, че е добра практика, която трябва да продължи.

Живко Табаков също обясни, че ще има проблем при гласуването на докладната тъй като не подкрепя разширяването на „синята“ зона, но е „за“ смесването на „синя“ и „зелена“ в района на Морската градина. Затова Манол Тодоров предложи двете точки да се гласуват поотделно. Мнозинството обаче отхвърли желанието му.

Така в крайна сметка докладната бе приета с 35 „за“, 1 „против“ и 11 „въздържали се“.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник