Сряда, 19 Май 2021
    
Спорт

Цанко Цанков впечатлен как как се развива спортът в Горна Оряховица

  18.02.2021 12:43  
Цанко Цанков впечатлен как как се развива спортът в Горна Оряховица

Впечатлен от начина, по който Община Горна Оряховица реализира политиката си в областта на спорта, остана световният рекордьор Цанко Цанков. Той бе гост на града, за да се включи в поредицата мотивационни срещи „Цената на успеха“. Поредицата е част от събитията, които ще бъдат реализирана през 2021 г. – годината, в която Горна Оряховица е Европейски град на спорта. „Цената на успеха“ е по идея на Горнооряховския младежки парламент, организацията реализира ресорният зам.-кмет Стефчо Алипиев, а голямо съдействие за идването на Цанков оказа председателят на Общинския съвет Димитър Николов.

През август миналата година Цанков подобри световния рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. Той стана първият човек, успял да мине границата от 50 км, изплувани наведнъж. Така бургазлията подобри рекорда, който от 1996 г. насам се държеше от словенеца Мартин Стрел - 41 200 м. Година по-рано Цанко Цанков стана първият човек, преплувал акваторията на Бургаския залив, изминавайки 46 800 м. Голямата му цел за 2021 г. е да опита да подобри рекорда за най-бързо преплуване на Гибралтарския проток. Предизвикателството е огромно – големи температурни инверсии, водовъртежи, вълни... За да преодолее теченията, човек трябва да плува с минимум 5 км/ ч.

В името на поставената цел, рекордьорът тренира по 4-5 часа на ден, като седмично преплува между 80 и 100 км. На този етап в басейна на "Спартак" в София, но плановете му са да прекара поне седмица край Гибралтар, преди да атакува, за да може да се адаптира към условията. Освен всички тези негови постижения, Цанков е плувецът, първенец на България в най-много индивидуални дисциплини – 9.

"Напълно съм наясно колко важна е помощта от страна на местната власт за спортистите. Усещам го с помощта на Община Бургас. Плуването е спорта с най-голямо социално значение, трябва да стане приоритет и държавата да започне да гледа на него като на най-значим обществено спорт. Впечатлен съм от това, което правите в Горна Оряховица", коментира Цанков на срещата с Димитър Николов, Стефчо Алипиев, шефа на ОП „Спортни имоти“ инж. Петя Богданова, съветниците от Комисията по спорт към ОбС Григор Минков и Веско Ирибаджаков и треньора в ПК „Локомотив“ Симеон Димитров.

Клубовете в Горна Оряховица не плащат наем за базата, която ползват, нито режийни. Около 500 хил. лв. е годишната издръжка на базата. Дейност развиват 32 клуба в 12 вида спорт, картотекираните спортисти са 3 хил. За първа година в бюджета Спортният календар е изваден от Календара за публичните събития и финансирането на спорта е разделено в две части – за субсидиране на клубовете и за организиране на събития с акцент семейството и масовият спорт. Непрекъснато се инвестира в спортната инфраструктура, надгражда се. За Община Горна Оряховица спортът не е само цел. Той е превенция и инвестиране в здраве, разказа на Цанко Цанков председателят на ОбС Димитър Николов. С природните дадености на региона пък го запозна Стефчо Алипиев.

В много отношения създадените в Горна Оряховица условия са по-добри от тези в София, сподели наблюдението си Цанко Цанков. В подкрепа на думите си той посочи децентрализацията на спортните бази в столицата, т. е. фактът, че те не се стопанисват от Общината.

След официалната среща в Община Горна Оряховица, Цанко Цанков посети СУ „Георги Измирлиев“, където се намира единственият плувен басейн в Горна Оряховица. Пред бъдещите спортни майстори той сподели рецептата си за успех – търпението. Впрочем при самия него рекордите идват сравнително късно – първия си рекорд поставя на 33-годишна възраст, а на 32 г. – възраст, в която много професионални спортисти слагат край на кариерата си, става става национален шампион по плуване в басейн.

Трябва да си търпелив, да чакаш резултатите да дойдат. Но и да работиш непрекъснато за постигането им, сподели с младите плувци Цанко Цанков.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.