Четвъртък, 20 Яну 2022
    
Общество

Борисов обяви кога отварят ресторантите

  14.02.2021 10:47  
Борисов обяви кога отварят ресторантите
Нова тв

„От 1 март задължително отваряме ресторантите, а от утре пускаме учениците от всички паралелки в малките населени места да учат присъствено“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в Многопрофилната болница за активно лечение в Исперих. Премиерът отбеляза, че както вече е посочено в заповедта на здравния министър, ресторантите ще отворят отново на 1 март, тъй като дотогава има още две седмици.

„Още 14 дни трябва да издържим, заради вас, лекарите, защото вие самите казвате, че отново подготвяте COVID-отделенията. Преди болниците бяха пълни на 70%. Днес нивата ни са много добри – 26-и сме в Европа по заболеваемост, но това се дължи и на вас, докторите, сестрите, лаборантите, на РЗИ, на всички, които работят“, заяви министър-председателят пред екипа на болницата в Исперих. Премиерът изказа благодарност към медицинските екипи в страната за работата, която вършат не само за справяне с новия вируса, но и за лечението на всички останали заболявания. „Много голямо благодаря! С финансовия министър ви гарантираме, че до 28 февруари ще си получите парите за работата на първа линия и увеличението на заплатите“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят припомни, че правителството отпусна м.г. 50 милиона лева на лечебните заведения, които поддържат 50% от леглата си за лечение на COVID-19, и от тези средства болницата в Исперих е получила близо половин милион лева. „За първи път финансираме и общински болници, защото хората като дойдат не правят разлика дали е общинска или държавна болница, искат да са добре излекувани и това тук е направено“, добави премиерът Борисов, който в Исперих бе заедно с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и министъра на финансите Кирил Ананиев.

Ангелов докладва на министър-председателя, че ако има отново натиск от пациенти, здравната система е абсолютно готова. „Болниците разполагат с цялата апаратура както за реанимацията, така и за отделенията, имат всички предпазни средства, дезинфектанти, лекарства, консумативи. Така че нямаме никакви притеснения, всички болници в страната са подготвени“, акцентира министър Ангелов.

В рамките на посещението на премиера в Исперих директорът на болницата д-р Абдуллах Заргар изказа благодарност към българското правителство за бързата реакция на държава, с която той получи българско гражданство, каквото е изискването, за може да продължи да заема поста директор на болницата. Д-р Заргар поема лечебното заведение в Исперих преди 8 години, когато то е в тежко финансово състояние. Днес болницата има разкрити нови отделения, привлечени са специалисти, закупена е апаратура на европейско ниво. Град Исперих обяви подкрепата си за д-р Заргар, когато в началото на годината става ясно, че заради промените в Закона за публичните предприятия хора без гражданство от страна в ЕС не могат да заемат такъв пост. На 8 февруари министърът на правосъдието Десислава Ахладова връчи удостоверение за българско гражданство на д-р Абдуллах Заргар.

В рамките на мандата правителството е отпуснало 2,5 млн. лева за община Исперих за рехабилитация на уличната мрежа в града и околните населени места в рамките на общината. Местната управа изтъкна пред премиера Борисов, че благодарение на подкрепата през тези години градът не спира да се благоустроява като инфраструктурата става все по-добра.

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Зам.-здравен министър: До 4 седмици учителите и държавните служители също със зелен сертификат
  21.10.2021 08:27      

Има идея да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират, обясни д-р Петров „До