Сряда, 12 Май 2021
    
Камено Общество Поморие Руен

Шест училища в Бургаска област удължават първия учебен срок

  09.02.2021 11:35  
Шест училища в Бургаска област удължават първия учебен срок

Ина ПЕТРОВА

Шест училища в Бургаска област удължават първия си учебен срок, съобщиха от Регионалния инспекторат на образованието. Докато поетапно от 4 февруари големите ученици започнаха втория учебен срок присъствено в школата, някои от по-малките още ще оформят срочните си оценки за първия.

Това ще се случи в бургаското училище „Добри Чинтулов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Равнец, ОУ „Иван Вазов“ в село Русокастро, община Камено, училище „Христо Ботев“ в гр. Поморие, основното училище в поморийското село Горица и СУ „Елин Пелин“ в село Руен.

„Училищата имат възможност да удължат първия учебен срок по причина, че има някаква невъзможност за превключване от присъствено обучение в обучение от разстояние в електронна среда, съгласно заповед на министъра на образованието“, поясни началникът на образователния инспекторат в Бургас инж. Виолета Илиева. 

При по-малките - от 1 до 3 клас, увеличението е в рамките до 3 учебни седмици, тъй като те трябва да имат по-малка продължителност и престой пред електронните устройства. За учениците от 4-6 клас възможността е до 2 седмици. „Това се отнася до училища с ученици с по-ниска степен на умение за работа в електронна среда или е имало забавяне в преподаването на учебно съдържание по други причини“, допълва Илиева.

За училището в село Руен удължаването на първия учебен срок е с две седмици за децата от 1 до 6 клас. 

„Взехме решение да използваме две седмици от 4 до 15 януари за компенсиращи мерки. Целия декември учениците от 1 до 6 клас бяха в електронна среда и стигнахме до извода, че при стартирането на присъствената форма на обучение е най-добре тези две седмици да се използват за компенсиране на пропуснатото от учениците усвояване на учебния материал“, споделя директорът на СУ „Елин Пелин“ в с. Руен Таня Петрова. По думите й двете допълнителни седмици са дали добри резултати, специално за обучението в начален етап. Знанията са затвърдени навреме чрез занимания по интереси и с допълнителни консултации. Преподавателите са на мнение, че сега е по-удачно да се работи с децата отколкото лятото, когато би било твърде късно за наваксване на материал от есенно-зимния период.

Първоначално училището закупува 56 таблета. Впоследствие още 50 таблета и 17 лаптопа са раздадени на учениците за работа в електронна среда. Въпреки това, има недостиг на ел. устройства в общината, признават в гилдията. За тези ученици ежедневно се разпечатват материали на хартиен носител, които образователният медиатор по проект „Подкрепа за успех“ им предоставя в домовете.

Учениците от 1 до 3 клас в бургаското училище „Добри Чинтулов“ продължават първия учебен срок до 25 февруари, тоест с 3 седмици повече. Тези от 4-6 клас - до 18 февруари или с 2 седмици повече. „Учениците имаха занимания по интереси, с цел учебното съдържание колкото може да се взема присъствено, а другото бе свързано с интересите на децата и по учебни предмети“, пояснява директорът Милена Дренска.

Според нея ще се навакса с учебният материал и няма да се стигне до удължаване и на втория срок.

Родителите са известени за решенията, а те са взети съответно с протоколи на заседания на педагогическите съвети, казаха от инспектората.

 

 

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.