Събота, 08 Май 2021
    
Бургас Култура

Как се да прави кино се учат в Бургас

  07.02.2021 16:18  
Как се да прави кино се учат в Бургас

За трета поредна година киноклас в Бургас към “София филм фест на брега” ще предостави възможност на кинолюбители на възраст от 16 до 30 години да се потопят в света на киното и да участват в процеса на заснемане на филм като режисьори, оператори, актьори, сценографи, монтажисти, звукорежисьори, създавайки своя интерпретация на епизод от избрания от проф. Георги Дюлгеров филм “Сцени от живота на една актриса” на режисьора Иван Владимиров. 4 февруари беше крайният срок за записване в Кинокласа, за който се кандидатстваше с мотивационно видео на страницата на фестивала във Фейсбук. Кинокласът ще се проведе в три етапа.

Първият етап стартира на 7 февруари и включва онлайн лекции, водени от ръководителя на Кинокласа режисьора Надежда Косева и от други доказани специалисти в българското кино, прожекция на филма “Сцени от живота на една актриса”, дискусия с режисьора на филма, избор на епизоди от филма, които ще бъдат интерпретирани и разпределяне на екипите и ролите в тях. Организаторите предвиждат две свободни публични лекции, които всеки желаещ ще може да гледа и слуша” Монтаж”, а втората на 7 март с лектор Христо Димитров – Хиндо на тема Документално кино. Точните часове на лекциите, както и техническите подробности, свързани с тях, ще бъдат публикувани на страницата на фестивала във Фейсбук. Вторият етап започва на 10 март на живо. Той вкл

Тричленно жури с председател проф. Дюлгеров ще оцени филмите и ще се сформира новото Младежко жури.

Третият етап предвижда гледане на филмите от програмата на 19-ия “София филм фест на брега”. Задължителното обсъждане на някои от тях с техните автори или с ръководителя на Кинокласа Надежда Косева тази година ще бъде публично и всеки, който иска, ще може да присъства на него. Ще бъдат анализирани и филмите от късометражната програма, на един от които Младежкото жури ще присъди наградата на Областния управител на Бургас за най-добър късометражен филм.

 Надежда Косева е родена в София през 1974. Завършва режисура в НАТФИЗ ,,Кръстьо Сарафов‘‘ в класа на проф. Георги Дюлгеров, след което участва в омнибуса ,,Поколение: изгубени и намерени‘‘ (2005) с филма ,,Ритуалът‘‘. Следват късометражните ,,Омлет‘‘ (2009) и ,,Втори дубъл‘‘ (2011), а последният й опит в късото кино видяхме миналата година - ,,Старецът и морето‘‘, който беше част от проекта 8`19`` (2017) - шест новели по разкази на Георги Господинов. Пълнометражният дебют на режисьора е игралният филм “Ирина” (2018). Филмите на Косева обикалят света и донасят редица престижни награди. Заедно със Светла Цоцоркова създават продуцентската компания ,,Фронт филм‘‘ през 2005 и продуцират фестивални фаворити като ,,Буферна зона‘‘ (2014, реж. Георги Дюлгеров), ,,Жажда‘‘ (2016, реж. Светла Цоцоркова) и ,,Кораб в стая‘‘ (2017, реж. Любомир Младенов).


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.