Вторник, 11 Май 2021
    
Бургас

Водата в Димчево се отдръпва

  05.02.2021 19:13  
Водата в Димчево се отдръпва

Военни помагат на населението

 

Георги РУСИНОВ

 

Водата в бургаското село Димчево започва да се отдръпва. Това заяви за „Черноморски фар“ кметският наместник Елена Атанасова. Тя обясни, че за разлика от предните дни положението в селото е много по-добре заради драстичното отдръпване на водата.

„Четири къщи са отводнени. Остава още една къща с 4-5 пръста вода. Тя беше доста наводнена. Има още време докато излезем от бедственото положение“, заяви тя.

“В по-тежко състояние остават две къщи от по-новите, които за втори път се наводняват. Казанът за варене на ракия също наполовина е под вода. Доста къщи вече не са наводнени, но в дворовете продължава да има вода“, добави Атанасова.

Усилено се заговори за нуждата от дига и в Димчево.

„Знам, че сумата е доста голяма, която трябва да се вложи. Нещата са малко по-сложни с институциите. Заговори се и се надявам се да се направи, за да не се стига до това отново“, посочи кметският наместник.

Потърпевшите от наводненията още не са получили еднократната парична помощ, тъй като тепърва ще се правят огледи в сградите.

„Или няма кой да ни отвори, или са наводнени. По приказки на хората съм описала каквото са ми казали. Подала съм първоначална информация. Повечето от пострадалите къщи не са с постоянно живеещи хора. Или са вили, или са потомствени имоти. Общо засегнатите сгради бяха около 16“, каза още Атанасова.

Единадесет военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, който е в състава на 2-ра механизирана бригада, от 4 февруари оказват помощ на населението за преодоляване на последствията от наводнението на територията на бургаското село Димчево, съобщават от Министерството на отбраната.

Военнослужещите са оборудвани с моторни помпи и транспортна техника. Ръководител е капитан Димитър Димитров.

Специализираният екип ще действа на основание искане на областния управител на Бургас и заповед командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов до преодоляване последиците от наводнението.


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.