Събота, 24 Апр 2021
    
Созопол

В Созопол през 2021 подготвят мащабни проекти, въпреки тежкото финансово наследство

  23.01.2021 16:43  
В Созопол през 2021 подготвят мащабни проекти, въпреки тежкото финансово наследство

Силвия Шатърова

В Созопол кметът Тихомир Янакиев има тежко наследство от предходното управление и се бори с него да погасява дългове и кредити, теглени заради тях.

„Трудни времена дойдоха, COVID изяде една година от икономическото развитие на света, а аз не съм магьосник“, казва кметът Тихомир Янакиев и продължава, че ако ги нямаше дълговете, можеше да има повече средства за култура, спорт и инфраструктура. Въпреки това бюджетът е амбициозен, и то свързан главно с проектиране на мащабни проекти за канализация, водопроводи в населени места, ще има, разбира се, ремонти на улици. Проблемите с дъждовната канализация се отключиха още повече след последните порои.

Като финансист Янакиев е разпределил до стотинка всеки разход. Отново ще има оптимизация на администрацията, ще отпаднат четири бройки и така в края на годината ще са достигнати онези 10% съкращения, които държавата наложи.

Близо 23 400 000 лева е рамката на бюджета. Приходите от местни дейности са близо 15 млн. лв, а от държавни - 8,5 млн. лв.

Очаква се тази година събираемостта от местни данъци и такси да е по-голяма. Миналата година голяма част от руснаците, които притежават имоти, не пристигнаха и не ги платиха, но се надява това да стане тази година и да се навакса недобора в това перо. Янакиев обаче е категоричен, че затяга контрола върху туристическия данък, който очевидно че не се плаща в пълния му обем. „Не може градът да е пълен с туристи, а постъпленията - нищожни. Или са в  сивия сектор, или нашият контрол е слаб. Възможно е да е комбинация от  двете“, коментира той и продължава:

„Туристическият данък е твърде нисък, между 55 и 85 стотинки. Да не дадеш 55 стотинки на ден на човек, а да очакваш тротоари, улици, зелени площи!“.

Инфраструктурните проекти - започва проектиране на нова автогара в Черноморец. „Длъжници сме на нашите съграждани за канализация“, заявява кметът Янакиев

В общината изпълняват преходни обекти от миналата година, през 2020 основен акцент бе пътната инфраструктура. Продължава да се изпълнява проектът за три нови улици - асфалтиране на „Републиканска“, „Одеса“, която да свърже тези три нови улици в квартал „Мисаря“, който вече е с изградена канализация.

Спешен ремонт ще бъде направен на дъждовната канализация в района на плаж Харманите, проблемът лъсна през последните дни, когато водата се изля директно на плажа. 

Тя трябва да бъде ремонтирана  преди да се асфалтира улицата. „Този обект не беше планиран, а сега ще заделим 600 000 лева, които никак не са малко“, продължава Янакиев.

Новите улици в квартал „Мисаря“ няма да позволяват почвата да засмуква дъждовните води, а водосборът да отива на Харманите, както досега. „Длъжници сме на нашите съграждани за тази канализация и това трябва да се случи“, допълва созополският кмет.

Капиталовата програма е в размер на 1 972 000 лева, най-значимият й обект е проектиране и  строителството на нова автогара в Черноморец, която е преходен обект и ще завърши през 2022 година.

Нов водопровод е предвиден за село Равадиново, както и изграждане на  улици там. Тече процедура и за канализация на нов квартал в селото, за която са предвидени 500 000 лева.

„Направихме ремонт на пътищата от Зидарово към Габър и Вършило. Такъв ремонт на пътища не беше правен 15 години. Направихме рехабилитация на пътя между селата Равна гора и Росен и ще бъде напълно готов тази година“, продължава Янакиев.

В село Росен вече са направени две улици.

Основният приоритет е да се подготвят проектите и да се чака финансиране по програми, за да се вземат парите.

Предстои проект за пречиствателната станция на село Росен, защото тя не работи заради липса на връзки.

„Тази година ни предстои плащане по безлихвения заем. Те трябва да дойдат от собствени приходи, ако г-н Рейзи не беше оставил неразплатени задължения от 3,5 млн. лв., тези пари можех да ги инвестирам в асфалтиране на улици в населените места,  а аз трябва да ги взема и да ги върна на държавата, защото тя ми ги е дала да се разплатя с контрагентите, на които не е било плащано. Отделно предстои плащане на главница по кредита-2,1 млн.лв. към ЦКБ и „Булбанк“.

Тези пари са от собствените приходи, никой не ни ги дава, с тях можехме да правим култура, спорт, мероприятия, инфраструктура, каквото ви дойде на ум. Разплатихме над 1 млн. лв. към контрагенти. Заварих дългове от 28 млн. лева, 

23 млн. към банки, 1,3 към МОСВ и към контрагенти. Предполагам, че към края на годината ще имаме 24 млн. лв. Ще погасим 3 млн. лв., в същото време не трупаме нови задължения,  а инвестираме в благоустрояване“, казва Янакиев.

В бюджета са предвидени средства за култура, спорт, НПО-та. Усвояването на нови територии за паркиране, което е проблем в града през лятото.

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати