Петък, 23 Апр 2021
    
Карнобат

В Карнобат през 2021-а въвеждат нова транспортна схема и синя зона

  23.01.2021 13:09  
В Карнобат през 2021-а въвеждат нова транспортна схема и синя зона

Силвия Шатърова

Голямото предизвикателство за тази година в Карнобат е новата транспортна схема и въвеждане на синя зона, обезпечаването й със средства е заложено в бюджета, както и видеонаблюдение. „Ние  имаме сериозен проблем с паркирането в Карнобат и това поражда напрежение“, казва кметът Георги Димитров. „

„Знам, че с нови правила трудно се свиква, но ще се почувства ефектът. Не е нормално да имаш гараж, да държиш в него дърва за огрев, а колата ти да е на улицата, която е публична общинска собственост и е предназначена за придвижване, а не за паркиране“, допълва той.

Съветниците ще подкрепят всичко в бюджета, което засяга образование, здравеопазване и инфраструктура. За тези сфери те са единни и няма разногласия.

Проектобюджетът вече е готов и е качен на сайта на общината. Последно се оглеждат текущи ремонти и капиталови разходи по селата. Всяко село в общината е със свой бюджет. С два милиона повече е завишен тази година бюджетът на общината, от 30 млн. лв. той става 32,5 млн. лева.

„Планирали сме разходи дори и в дейности, които не осъществяваме - пенсионерски клубове, култура спорт, ще реализираме капиталови разходи и ремонти в тях“, казва кметът Георги Димитров. В детските градини вече са подменени легла, използвано е времето на локдауна да се извършат ремонти в тях.

„Изключително напрегнат бюджет“, обобщава за него градоначалникът и допълва: „COVID-разходите си вървят, купуваме дезинфектанти, маски, превенция“.

Той има притеснения за събиранията на някои данъци и такси от страна на големи и малки фирми, които се намират в тежка ситуация заради COVID. Въпреки това бюджетът предлага един оптимистичен вариант за 2021 година.

В здравеопазването пари са предвидени за рентгена, 120 000 за МБАЛ - Карнобат, 10 000 за медицинския център, отделно още 10 000 за спешния център, за да укрепи тази структура.

Важните проекти:

„Заложили сме пари за проектиране на сепарираща инсталация, защото там проблемите ни са много големи, непрекъснато ни се увеличават разходите по Закона за управление на отпадъците, увеличат се средства за рекултивация на депата, скачат по 10-12 лева на тон. Налага се да увеличим такса смет за тази година, защото беше символична. Имаме случаи на такса от 1 лев на имот, нали разбирате, че това е смешно“, казва Димитров. Отново общината обаче ще дофинансира сметосъбирането.

Ръководството й заделя средства за проектиране и има готовност за следващия програмен период. Ще се санират жилищни сгради, защото обществените вече напълно са санирани.  Ще се търсят средства за киното, за площада и за Златното езеро. Общината кандидатства за създаване на социално предприятие. Участва по проекти по ПУДООС, „Красива България“. Търсим алтернативно финансиране, но за да го търсим, трябва да сме заложили средства за проектиране и за съфинансиране“, обобщава кметът.

 

 

 

 


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати