Петък, 26 Фев 2021
    
Общество

Иван Вълков: Промените в Закона за гражданското въздухоплаване ще намалят административната тежест

  20.01.2021 17:13  
Иван Вълков: Промените в Закона за гражданското въздухоплаване ще намалят административната тежест

„Две са важните направления, свързани със промените в Закона за гражданското въздухоплаване. Първото от тях е свързано с таксите, които се събират от Гражданска дирекция „Гражданско-въздухоплавателна авиация“. Те са административни, една част от които ще бъдат обновени, а други ще се отнасят за нови дейности – документи за авиционен персонал, операторите и други организации, сертификати, разрешителни“. Това коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков по време на дебатите за промени в Закона за гражданското въздухоплаване. Днес те бяха приети на първо четене в Народното събрание.

Бургаският депутат поясни, че друго важно изменение касае намаляване на административната тежест в сектора. „Това се отнася основно до предложения в параграф 25 чл.44 – премахване на лицензирането на всяка една транспортна единица, свързана с обслужване на пътници, багажи, товари. Досега това тормозеше сериозно фирмите и се очаква да бъде премахнато. Ще остане само лицензът на наземния оператор, като чрез него ще може да се контролира работата му и да се регулура дейността му. Всичко това е изготвено на база Регламент 2018/1139 на Европейския парламент“.

Вълков допълни, че парламентарната група на ГЕРБ подкрепя изготвения законопроект. „Най-общо казано са направени са предложения и изменения, които обхващат авиационната сигурност и безопасност, както и текстове, които засягат правата на пътниците. Те са въведени от европейското законодателство. С проекта на закона се въвежда и нова класификация на летищата. Със създаване на разпоредбата „международни летища за обслужване на авиация с общо предназначение“ се дава възможност на някои малки летища, които към настоящия момент са летателни площадки, ако разполагат с подходящо оборудване и отговарят на изискванията, да могат да обслужват международни полети от авиацията с общо предназначение.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник