Събота, 24 Апр 2021
    
Общество

Хората под карантина ще могат да гласуват

  20.01.2021 14:05  
Хората под карантина ще могат да гласуват

Правната комисия в парламента одобри законодателните поправки на управляващите, които ще дадат възможност на карантинираните граждани в деня на вота да могат да гласуват.

Според промените ЦИК трябва не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантира животът и здравето на избирателите и членовете на избирателните комисии.

Карантинираните ще могат да гласуват или с подвижни избирателни кутии, или в отделни специални избирателни секции.

В правилата, които ЦИК трябва да изготви, трябва да се определи и редът за гласуване на карантинираните, включително образуването на секциите, подаването на заявленията, в т.ч. по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община.

В болниците, където има карантинирани, също ще се образуват отделни избирателни секции.

По време на дискусията от левицата се обявиха категорично против промените. Управляващото мнозинство, както и ДПС, подкрепиха предложените текстове.

"Ние трябва съвместно с ЦИК да зададем необходимата правна рамка, като сега искам да заявя нашата категорична позиция, че ще се съобразим с всички предложения и бележки, които ще ни бъдат предоставени от ЦИК. Целта е в тази сложна обстановка да създадем доколкото е възможно целият изборен процес и изборният ден да протекат при нормални условия", подчерта Красимир Ципов от ГЕРБ.

"ДПС ще подкрепи законопроекта. За нас обаче е особено важно какво ще е становището на ЦИК. От него биха се породили много предложения между първо и второ четене. И ние работим по предложения между първо и второ четене, но те са по-скоро са технически.", коментира Хамид Хамид от ДПС.

От БСП обаче настояха, че ЦИК отново се натоварва с несвойствени правомощия.

"ЦИК да приеме здравни правила, да гарантира живота и здравето на избирателите. ЦИК не е здравен орган, не може да изготви тези правила, но ще носи отговорност", отбеляза червеният Филип Попов.

"ЦИК как ще реши кога да е мобилна секция, кога да ходят хората в специална секция? Този въпрос няма да бъде решен до последния момент. Законопроектът ви не отговаря на нито един въпрос във връзка с епидемията", включи се и социалистът Крум Зарков.

"Всички политически и парламентарно представени партии имат членове в ЦИК. Това е колективният орган, натоварен с организацията на изборния процес в България. Така е от много години насам. Това е колективен орган, излъчен от всички политически сили. Молбата ми е да имате доверие в членовете, излъчани от БСП в ЦИК", репликира Александър Иванов от ГЕРБ.

Красимир Ципов припомни на червената опозиция, че с организацията на изборите за нов председател на БСП също е била натоварена избирателната комисия на партията. В този дух Християн Митев от "Обединени патриоти" попита защо на техните избори не е имало машинно гласуване, въпреки че БСП силно го подкрепя.

След заседанието на правната комисия от БСП обявиха, че ще внесат свои промени в Изборния кодекс. Според Крум Зарков предложеното от управляващите не решавало въпросите пред изборния процес и затова от левицата ще предложат техните текстове.

"Още утре ще внесем промени в Изборния кодекс, с които да се гарантира видеонаблюдението след края на изборния ден. Също така да бъдат изчистени списъците чрез въвеждане на активна регистрация, щадяща за гражданите, които да направят така, че големият проблем с мъртвите души, да не се постави в допълнение към специфичните проблеми, които поставя кризата", посочи социалистът.

 

Източник: Dariknews.bg


Анкета

Какво е политическото бъдеще на България


Резултати